Dosar penal FNI 2008

Comunicat

 

          Informăm pe toţi membrii Asociaţiei, care au primit citaţii pentru termenul din 13.11.2008, în dosarul 3909/2/2008 al Secţiei a II-a Penală a Curţii de Apel Bucureşti, că acest dosar cuprinde apelurile d-voastră care nu au fost judecate în primăvară de către Curtea de Apel în dosarul 24632/3/2006.

          Vă informăm că din eroarea instanţei o parte din apelurile depuse de ANPI la dosar au fost omise a fi incluse în judecata dosarului 24632/3/2006 şi nu aţi fost citaţi ca apelanţi în acel dosar. Datorită acestei situaţii, Curtea de Apel a format cu aceste apeluri un nou dosar, cu nr. 3909/2/2008 pentru care aţi fost citaţi în prezent.

          Vă aducem la cunoştinţă că nu trebuie să faceţi nimic, doar trebuie să păstraţi aceste citaţii, urmând ca ANPI să vă reprezinte în instanţă la judecarea acestui dosar.

          Având în vedere că judecarea acestui dosar nu poate da un rezultat diferit decât sentinţa greşită dată în iunie, în dosarul 24632/3/2006, vă atragem atenţia că trebuie să faceţi, imediat recursul pe care l-am indicat deja, urmând ca acesta să ne soluţioneze cererile.

          Vă vom informa ulterior asupra soluţionării dosarului 3909/2/2008.

 

Preşedinte ANPI,

Nicolaevici Mihai Paris

Comunicat,

În atenţia investitorilor FNI,

 

 

            Vă aducem la cunoştinţa că a fost stabilit termenul de începere al recursului pentru data de 9.03.2009.

            ANPI a anticipat un termen după 15.01.2009, dar termenul acordat de instanţa este mai îndepărtat decât am anticipat pentru doua motive:

-         întârzierea transmiterii dosarului de la Curtea de Apel către Înalta Curte de Casaţie si Justiţie. Acesta s-a petrecut deoarece timp de o luna şi jumătate dosarul a fost luat de către Parchet pentru ca acesta să întocmească motivele sale de recurs.

-         deoarece în următoarea perioada au loc alegerile pentru Parlament,  o parte din judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie se vor afla în comisiile pentru alegerile din 30.11.2008, iar apoi intervine, până pe 15.01.2009, vacanţa pentru sărbătorile de iarnă.

Acest decalaj ne permite însă să ne organizăm mai bine pentru recurs. Facem apel din nou la membrii asociaţiei să ne transmită recursurile personale si celelalte două formulare care se află pe site-ul ANPI.

Suntem neplăcut impresionaţi de faptul că, în continuare, un mare număr de membri stau pasivi si nu răspund la chemările ANPI. Astfel, reamintim celor care s-au văzut admişi la despăgubire cu ocazia apelului, că misiunea lor nu s-a încheiat. Aceştia, ca şi toţi ceilalţi au primit doar o despăgubire parţială, la nivelul sumei investite şi ca urmare, toţi investitorii, membri sau nemembri, admişi sau neadmişi pe liste, trebuie să facă recurs. Numai cu ajutorul unui număr mare de cereri vom reuşi să determinăm instanţa să ne accepte pretenţiile la nivelul de 103720 lei pe unitate, aşa cum s-a primit deja în procesul comercial.

Dacă pe 9.03.2009, vom constata că numărul membrilor care nu au făcut recurs este foarte mare, vom lua măsura ca toţi cei care nu au activitate în sprijinul asociaţiei să fie excluşi din ANPI. 

Atât pentru membri ,cât şi pentru nemembri, atragem atenţia că un proces (mai ales unul greu ca acesta) nu se rezolva de la sine şi că pentru admiterea pretenţiilor investitorilor FNI, ANPI a depus şi depune mari eforturi, concretizate în apărări făcute la instanţe, susţinute de cererile dumneavoastră personale, care sunt strânse, centralizate şi depuse în mod sistematic la dosar. Fără astfel de apărări nu am fi putut obţine nici măcar rezultatele parţial favorabile admise până în prezent.

Rugăm investitorii FNI să dovedească seriozitate si tenacitate, mai ales acum când ne aflăm în faza finală a procesului. 

 

                                                                                            Preşedinte ANPI,

                                                                                       Nicolaevici Mihail Paris
Formulare pentru recurs in procesul penal FNI

Preluati si completati toate cele trei formulare de mai jos :

Formular pentru recurs

Buletin de vot

Petitia ANPI catre Comisia Europeana

ANPI pregateste o Petitie catre Comisia de Afaceri Interne si Justitie a Comisiei Europene de la Bruxelles prin care dorim sa facem cunoscut faptul ca Justitia din Romania , sub influenta, judeca incorect dosarul FNI , refuzându-ne o despagubire integrala conform legii. Mentionam ca dosarul FNI a constituit pâna in anul 2006 una din problemele avute in vedere de Comisia Europeana pentru aderarea Romaniei la Comunitatea Europeana. Romania a raportat ca a rezolvat aceasta problema.
Pentru a se rezolva corect dosarul FNI este necesar sa readucem aceasta problema in atentia Comisiei Europene de la Bruxelles.
Solicitam tuturor investitorilor FNI care sînt parte in dosarul penal , chiar si celor care nu vor sa se inscrie in ANPI, sa semneze si sa ne trimita aceasta petitie, care ne poate aduce tuturor rezolvarea corecta a situatiei. Este evident ca un numar cat mai mare de semnaturi va impresiona Comisia Europeana.

Se adaugă o copie de carnet şi de BI şi suma de 15 lei pentru sume de recuperat mai mici de 25 000 000 lei şi 30 lei pentru sume peste 25 000 000 lei. În plus, cei care nu sunt membri vechi ai ANPI, trebuie sa se înscrie în asociatie si sa plateasca contributia de 45 lei, respectiv 1,2% + 30 lei pentru înscriere, care se aduna cu cea pentru recurs - a se vedea aici. Banii se trimit printr-un singur mandat poştal.
COMUNICAT

Ca urmare a numeroaselor solicitări privind explicitarea sentinţei penale din 18.06.2008 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, comunicăm următoarele:

1. În condiţiile în care instanţa  a admis apelul la AVAS , aceasta înseamnă că a eliminat AVAS dintre instituţiile statului care sunt obligate să asigure despăgubirea investitorilor.

Atragem însă atenţia că a fost respins apelul CNVM. Astfel, statul român , prin CNVM , rămâne obligat să suporte despăgubirile care vor fi dispuse de instanţe.

2. Instanţa a admis apelul ANPI , dar este doar o admitere parţială, adică:

a) S-a admis includerea pe lista despăgubiţilor a celor circa 2500 de noi înscrişi în ANPI care au făcut apel prin ANPI şi care nu au figurat pe lista Tribunalului Bucureşti din 20.03.2007 (dosar 24632/3/2006 care se află pe www.tmb.ro). Acestor apelanţi reprezentaţi de ANPI li s-a admis apelul.

Profităm de ocazie pentru  a atrage atenţia celor mulţi care stau pasivi şi nu se înscriu (aprox.90000) că dacă în continuare vor proceda aşa , la sfârşit nu vor primi nici o despăgubire, iar orice regrete vor fi tardive.

b) S-au respins apelurile tuturor celorlalţi care figurau deja ca admişi pe lista Tribunalului Bucureşti din 20.03.2007. Această listă este în continuare valabilă şi după judecarea la Curtea de Apel. În concluzie, în prezent, lista tuturor despăgubiţilor cuprinde lista Tribunalului Bucureşti din 20.03.2007 la care se adaugă lista celor admişi de către Curtea de Apel prin sentinţa din 18.06.2008 (paginile 129-252).

Respingerea apelurilor s-a datorat faptului că acestor  investitori  li se admisese deja despăgubirea la nivelul sumei investite plus indexare de către Tribunalul Bucureşti, iar Curtea de Apel a menţinut acest mod de despăgubire (pagina 129 sus) şi a respins cererea noastră de majorare a despăgubirii la valoarea de 103720 lei/unitate.

3. Atragem atenţia asupra celor două paragrafe care se află la mijlocul paginii 129 din sentinţă şi care au fost reluate cu litere îngroşate pe comunicarea trimisă fiecărui apelant. Din aceste fraze confuze de altfel, ca şi altele din sentinţă, reies următoarele:

a) Sentinţa nu va mai cuprinde decât numele şi adresele celor admişi la despăgubire. Instanţa a luat această decizie stupefiantă deoarece a refuzat în mod repetat să facă o expertiză, prin care să clarifice de ce soldurile multor investitori de pe sentinţa Tribunalului Bucureşti erau mai mici decât cele reale, iar peste 90000 lipseau cu desăvârşire. Ca să scape de solicitările ANPI , instanţa a hotărât să elimine cu totul soldurile din sentinţă !

b) Consecinţa acestei hotărâri este că sentinţa va dispune practic o despăgubire „în alb”, adică sentinţa nu va cuprinde nici un fel de valori , deşi nu aşa se procedează în toate cazurile similare. Urmează ca soldurile să fie stabilite de instituţia statului care va face efectiv plăţile la sfârşit , în baza carnetului sau a altor acte doveditoare deţinute de investitori. Tot această instituţie va face calcule cu valoarea unităţii de fond ce va fi stabilită prin sentinţă definitivă şi irevocabilă precum şi indexările cu inflaţia.

Astfel, statul român va putea dispune după bunul plac de sentinţa dată şi va putea stabili despăgubiri mai mici decât cele reale datorate , dacă nu vom fi foarte atenţi la executarea sentinţei.

Oricum această sentinţă a fost atacată cu recurs şi vom insista ca să modificăm aceste dispoziţii aberante ale Curţii de Apel.

4. Admiterea cererii ANPI privind ridicarea sechestrului asupra patrimoniului FNI (a zecea în opt ani de procese) reprezintă cel mai mare succes obţinut de ANPI prin sentinţa pronunţată de Curtea de Apel.  Poate unora nu li se va părea important , dar ANPI a solicitat încă din 2000 acest lucru, ştiind că fără acces la actele FNI şi la sumele rămase în conturi va fi foarte greu să organizăm apărarea investitorilor în dosarul penal FNI.

Chiar şi această târzie ridicare a sechestrului ne poate folosi foarte mult în organizarea apărării la recurs. Sperăm să găsim în arhiva FNI elemente care să ne ajute la fundamentarea apărărilor noastre, iar sumele de bani pe care le vom găsi în conturi le vom folosi exclusiv pentru apărarea în faţa instanţei inclus pentru angajarea unui avocat important.

Mai multe informaţii vom oferi în materialele informative care vor fi elaborate cu ocazia organizării adunării generale a investitorilor , modalitate prin care , conform legii, investitorii FNI pot mandata conducerea ANPI să preia de la SOV Invest patrimoniul FNI.

Adunarea generală a investitorilor va fi organizată de ANPI în calitate de iniţiatoare a cererii de ridicare a sechestrului şi de beneficiară a măsurii dispuse de Curtea de Apel, în cel mai scurt timp posibil, iar materialele explicative vor fi publicate în presă pentru a ajunge la toţi investitorii FNI.

Atragem atenţia că până în prezent actele şi conturile FNI erau administrate în mod ilegal , cu ştiinţa statului român (Parchetul general), de către SOV Invest, adică cei care ne-au furat şi le mai plăteam şi câte 20000 lei/lună  pentru aceasta. În plus, în faţa Curţii de Apel, SOV Invest a solicitat chiar majorarea acestei sume. Datorită opoziţiei ferme a ANPI această cerere a fost respinsă.

5. Subliniem faptul că ANPI a fost singura asociaţie căreia i-au fost admise cereri , chiar dacă în parte, iar partea respinsă a fost respinsă greşit. Aceasta dovedeşte că ANPI a efectuat o apărare corectă şi competentă a investitorilor.

Tuturor celorlalte asociaţii le-au fost respinse toate cererile. Menţionăm că toate aceste asociaţii, conduse de persoane dubioase, fără nici un fel de cunoştinţe juridice sau în domeniul fondurilor de investiţii , s-au opus de fiecare dată cererilor ANPI , practic susţinându-i pe inculpaţi. Oricine poate verifica cele afirmate de noi la dosar, deoarece aceste poziţii au fost consemnate în încheierile instanţei de la fiecare termen.

Ceea ce am realizat până în prezent pentru investitori, am obţinut singuri împotriva tuturor celorlalţi , inclusiv a celorlalţi aşa-zişi reprezentanţi ai investitorilor, ceea ce dovedeşte că ANPI a fost singura reprezentată corectă şi competentă a investitorilor în procesul penal.

Ca urmare, ne considerăm perfect îndrituiţi să fim mandatarii administrării patrimoniului FNI pe care l-am obţinut cu mari eforturi, după 8 ani, prin lupta noastră singulară împotriva tuturor.

6. Având în vedere că facem recurs, atragem atenţia tuturor membrilor ANPI că nu trebuie să plătească cei 50 lei solicitaţi de instanţă drept cheltuieli de judecată.

 

7. TOŢI MEMBRII ANPI TREBUIE SA FACĂ RECURS , chiar şi cei cărora li s-a admis apelul, pentru că la toţi ni s-a respins despăgubirea la 103720 lei/unitate şi ni s-a admis doar suma investită.

Cei care ar dori să nu facă recurs trebuie să ştie că nu pot încasa acum nimic şi vor aştepta să se termine recursul introdus de ceilalţi, iar situaţia lor nu va fi îmbunătăţită dacă a celorlalţi va fi îmbunătăţită în urma recursului.

În fine, cei circa 90000 care se află în continuare în afara sentinţei, ale căror plângeri au fost ignorate de instanţă, deşi, au fost depuse la poliţie în anul 2000, trebuie să se înscrie imediat în ANPI pentru a-i putea repune în drepturi la recurs, aşa cum am procedat la apel cu circa 2500 de persoane.

Cei care nu au făcut apel pe cont propriu (deci în afara ANPI) în anul 2007, nu vor putea face acum recurs decât dacă se înscriu în ANPI, ca să profite de apelul făcut de ANPI. În caz că nu se vor înscrie în ANPI , orice recurs depus pe cont propriu va fi respins ca inadmisibil, deoarece conform legii nu pot face recurs decât cei care au făcut şi apel înainte.

 

Având în vedere că ANPI a făcut recurs în termen legal a extins posibilitatea pentru a trimite recursurile personale pînă la 31.12.2008. Vom face cunoscut în timp util dacă extindem această perioadă.


Chemăm încă o dată pe toţi investitorii să se înscrie în ANPI pentru a crea un vehicul puternic de reprezentare a investitorilor FNI, care să  poată impune autorităţilor o rezolvare corectă a fraudei produse de statul român investitorilor FNI.

COMUNICAT

Prin sentinta dată de Curtea de Apel ni s-a admis doar despăgubirea la nivelul sumelor initial investite si indexate cu rata inflatiei începând cu data de 24.05.2000, ceea ce înseamnă mentinerea sentintei dată de către Tribunalul Bucuresti.

În acest fel, ni s-a respins apelul prin care ceream mărirea despăgubirii la nivelul de 103720 lei/unitate. În mod eronat, în minută se mentionează că s-a admis apelul ANPI, întrucât nu s-a admis nimic din ceea ce am cerut.

Ca urmare, vă informăm că ANPI a introdus recurs în termen legal, urmând ca după data de 20 iulie să punem la dispozitia investitorilor formularul de recurs personal, precum si alte formulare necesare pentru actiunile pe care intentionăm a le face în viitor.

Vom reveni după data de 20 iulie cu un nou comunicat si cu formularele necesare.Presedinte ANPI,

Nicolaevici Mihail Paris


Minuta dosarului 24632/3/2006 (cauza F.N.I.) din data de 18.06.2008 de la Curtea de Apel BucurestiCOMUNICAT

Pronuntarea in dosarul penal FNI s-a amânat pentru data de 18.06.2008 .

Vom reveni cu noi informatii după această dată.Presedinte ANPI,

Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT

Informăm investitorii că instanta a amânat din nou pronuntarea in dosar pentru data de 11.06.2008. După pronuntare vom oferi indicatii membrilor ANPI cu privire la ceea ce avem de făcut pentru a pregăti viitoarea judecare a dosarului , în functie de instanta la care va fi trimis dosarul.

Având în vedere că judecata dosarului nu va reîncepe cu sigurantă înainte de luna octombrie 2008, investitorii FNI beneficiază de o nouă perioadă în care pot să se organizeze, adică să se înscrie în ANPI , pentru a beneficia de apărare în fata instantei.

În acest sens informăm investitorii că ANPI ÎNSCRIE PE TOTI CEI CARE DORESC SA O FACA, FARA NICI O LIMITARE. În acest fel, asociatia poate deveni tot mai puternică si de cuvântul ANPI va trebui să se tină seama.

Vom reveni cu noi informatii după 11.06.2008.Presedinte ANPI,

Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT

La data de 12.05.2008 s-au pus concluzii la apelul introdus de ANPI fata de sentinta nr.433/20.03.2007 a Tribunalului Bucuresti.

ANPI a solicitat anularea acestei sentinte deoarece nu a rezolvat corect latura civila a cauzei , adica :

  -   Sentinta nu cuprindea pe toti investitorii care facusera cereri de despagubire;

  -   În ce priveste pe cei admisi la despagubire , adica cei aflati pe sentinta, se aprobase despagubirea numai la nivelul sumei investite (despagubire partiala), în loc de o despagubire la valoarea de 103720 lei/unitate;

  -   Numarul de unitati al multor investitori era gresit , în sensul ca era mai mic decât cel real.

Repararea acestor erori s-ar putea face în viitor daca instanta va aproba o expertiza.

Instanta de apel a ramas în pronuntare si a amânat pronuntarea pentru data de 26.05.2008. Pronuntarea s-ar mai putea amâna.

Vom reveni cu noi informatii de îndata ce instanta se va pronunta.Presedinte ANPI,

Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT

Pe 21.04.2008 a avut loc un nou termen de judecata în procesul penal FNI.

La acest termen nu s-au prezentat martorii care trebuiau audiati, printre care si Vântu Sorin Ovidiu. Având în vedere ca Vlas si ceilalti inculpati au insistat în audierea acestor martori, instanta a acordat un nou termen de judecata pentru 12.05.2008, la care acesti martori sa fie adusi.

Datorita prelungirii judecatii, anuntam ca primim in continuare apeluri de la membri si inscrieri si apeluri de la cei ce se inscriu acum.

Instanta a amânat pentru ultimul termen de judecata cererea ANPI de ridicare a sechestrului asupra patrimoniului FNI , situatie fata de care suntem în continuare în imposibilitate sa eliberam extrase de cont pentru toti cei care au pierdut carnetele de investitor. Speram în rezolvarea acestei situatii pâna la terminarea judecatii.

Sfatuim pe toti investitorii care nu se afla pe sentinta penala data de Tribunalul Bucuresti la 20.03.2007 (care se afla pe site-ul Tribunalului : www.tmb.ro) si care nu detin bonuri stampilate de Politie cu numarul plângerii depuse în iunie 2000, sa se adreseze la politia din resedintele de judet, sau la Politia Capitalei pentru a obtine adeverinte care sa ateste ca au depus aceste plângeri. Se pare ca aceasta proba le va fi necesara pentru a putea fi admisi la despagubire , deoarece în cazul acestora s-au produs erori pe timpul cercetarii penale.Presedinte ANPI,

Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT

La termenul din 07.04.2008, instanta a hotarât sa se acorde un nou termen pentru 21.04.2008 la care sa fie adusi ultimii doi martori a caror audiere urmeaza a fi facuta, printre care si Vântu Sorin Ovidiu.
Având în vedere ca în afara de aceasta mai sunt de discutat si cererile ANPI privind ridicarea sechestrului asupra patrimoniului FNI, nu putem aprecia daca acesta va fi ultimul termen de judecata al apelului. Dupa termenul de judecata din 21.04.2008 vom reveni cu un nou comunicat.

Nicolaevici Mihail Paris
Presedinte ANPI


Avertisment în atentia investitorilor FNI care se folosesc de formularele ANPI fara a se înscrie în asociatie

Curtea de Apel Bucuresti
Sectia II Penala si pentru Cauze cu Minori si Familie
Dosar nr. 24632/3/2006 (numar vechi 1827/2007)
Termen: 18.02.2008

Domnule Presedinte,

Subscrisa Asociatia Nationala pentru Protectia Investitorilor (ANPI), prin reprezentant legal presedinte Nicolaevici Mihail Paris, aducem la cunostinta instantei urmatoarele:
Având în vedere ca detinem informatii conform carora unele parti civile din acest dosar, care nu sunt membrii ANPI, descarca de pe site-ul ANPI, completeaza si introduc la aceasta instanta cereri de apel pe formularul pus la dispozitie de asociatie exclusiv pentru membrii acesteia, va rugam sa luati act ca nu îi vom reprezenta în acest dosar decât pe cei care sunt sau devin membrii cu forme legale ai ANPI.
Toate cererile de apel întocmite de catre membrii ANPI sunt depuse de asociatie la dosar însotite de borderou semnat si stampilat de reprezentantul legal al ANPI. Nici un alt apel care este întocmit pe formularul pus la dispozitie de catre ANPI , dar nu figureaza pe borderourile ANPI, nu va fi reprezentat si aparat în instanta de catre ANPI.
Rugam în continuare instanta sa colaboreze cu ANPI pentru corecta rezolvare a cauzei.

Presedinte ANPI,
Nicolaevici Mihail Paris


Pe 04.02.2008 va avea loc un nou termen de judecata al apelului în dosarul penal FNI. Pâna în prezent au avut loc 3 termene cu caracter organizator , la care doar s-au formulat cereri catre instanta, fara a fi puse în discutie si judecate. Nu se pot judeca nici un fel de cereri pâna când nu se fac citatiile catre toti cei 200 000 de investitori constituiti ca parti civile în dosar, iar pâna în prezent acestea nu au fost trimise. Vom informa investitorii asupra desfasurarii ulterioare a dezbaterilor. Facem cunoscut ca primim în continuare apeluri si înscrieri.Prima pagină | Formulare | Contact