Dosar penal FNA 2009

 

Comunicat

 

 

Va facem cunoscut ca la 3.06.2009 Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat pe apelul ANPI in Dosarul FNA, respingandu-ne apelul ca nefondat.

Aceasta solutie este absolut ilegala, sfidatoare la adresa investitorilor, data la comanda politica si practic impune o despagubire partiala a unui numar mic de investitori FNA. Aceasta sentinta nici nu poate fi executata, in modul in care s-a pronuntat instanta, nimeni dintre inculpati sau partile civilmente responsabile mentinute in dosar neputand plati aceste despagubiri.

In aceasta situatie, ANPI a declarat recurs impotriva acestei sentinte, urmand ca si membrii ANPI sa faca recursuri personale cu formularul pe care vi-l punem la dispozitie alaturat.

Facem cunoscut membrilor ANPI care vor primi acasa comunicari din partea Curtii de Apel, sa nu se sperie si sa continue sa creada intr-o solutionare favorabila. Pentru a ne spori sansele, ANPI se va adresa si Comisiei Europene, acuzand modul incorect in care s-a judecat acest proces in Romania.

Membrii ANPI NU trebuie sa plateasca cheltuieleile de judecata in valoare de 50 de lei impusa de Curtea de Apel Bucuresti, deoarece vom introduce recurs.

Avand in vedere ca recursul va incepe tarziu la toamna, avem tot timpul sa ne organizam si sa strangem de la membrii recursurile.

 

 

Presedinte ANPI

Nicolaevici Mihail Paris-------------------------------------------------------------

Pentru recurs, tipariti si completati formularul de mai jos :


-------------------------------------------------------------

 

 

Curtea de Apel București

Secția a II-a Penală

Dosar nr. 4883/3/2007 (1790/2008)

 

 

 

 

                                                Domnule Președinte,

 

         

 

 

            Subsemnatul/a
domiciliat în

parte civilă în dosarul 4883/3/2007 (1790/2008)al Secției a II-a Penală a Tribunalului București, declar:

 

 RECURS

 

împotriva Deciziei penale nr. 137/A/3.06.2009, în baza prevederilor art.3854 , art.366 și art.367 Cpp.

          Motivele de recurs vor fi prezentate în instanță, în conformitate cu prevederile art.3852 Cpp, de reprezentantul legal al ANPI, dl.Nicolaevici Mihail Paris, președintele ANPI, asociație din care subsemnatul/a face parte.

          Împuternicesc pe dl.Nicolaevici Mihail Paris, președinte ANPI, domiciliat în București, bd.Ion Mihalache nr.113, bl.11, ap.49, sector 1, care se legitimează cu C.I. seria RX nr.095628 , emis la 27.01.1999 de Secția 4 Poliție București, pentru a depune acest recurs în instanță și pentru a mă reprezenta în dosarul penal FNA la toate nivelele de jurisdicție.

 

 

 

 

          Data:                                                                    Semnătura,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instructiuni pentru recurs: la formular se adauga copie de buletin si de carnet si suma de 20 lei pentru cei care au pana la 300 de unitati si 40 de lei pentru cei care au peste 300 de unitati de fond.

         Comunicat

Incepand cu 1.04.2009 contributia pentru inscriere in ANPI pentru FNA este urmatoarea:

- 30 lei pentru primele 300 de unitati aflate in sold
- pentru urmatoarele grupe de 300 de unitati sau fractiu ni de 300 unitati cate 20 lei
- pentru apel se adauga 15 lei pentru cei care au pana la 300 unitati si 30 lei pentru cei care au mai mult de 300 unitati

Pentru inscriere se completeaza adeziune (a se vedea aici) la care se adauga 2 copii de buletin, 2 copii de carnet si formularul de apel anexat mai jos.

Presedinte ANPI
Nicolaevici Mihail Paris                                                        COMUNICAT

 

        

         Prin Sentința Penală nr.670/05.06.2008, Tribunalul București a hotărît:

1.     Condamnarea inculpatei Vlas Ioana Maria la 8 ani de închisoare, inculpatului Popa Nicolae la 12 ani închisoare și a achitarea inculpatului Bătrîn Gavril.

2.     A constatat că Banca Unicredit Țiriac , CEC și CNVM nu au calitatea de părți civilmente responsabile în cauză ( părți care ar fi putut despăgubi investitorii).

3.     A dispus despăgubirea a circa 1200 de investitori FNA, constituiți ca părți civile în dosar, de către inculpații Vlas și Popa în solidar cu societățile comerciale SOV Invest și Gelsor și a respins cererile de despăgubire a altor circa 800 de investitori FNA. Reamintim că totalul investitorilor FNA care ar trebui despăgubiți este de 13200.

 

Față de această sentință, pe care ANPI o consideră netemeinică și nelegală, am introdus apel în numele membrilor asociației încă de pe data de 09.06.2008.

Pentru a se pronunța în acest mod, instanța a respins toate cererile de probe ale ANPI , inclusiv cea cu expertiză. În lipsa expertizei și a unei cercetări judecătorești corecte pe latura civilă, nu înțelegem când și cum s-a stabilit numai valoarea de 15150 lei/unitate FNA pentru despăgubire. Nu înțelegem de ce numai o parte dintre investitorii FNA au fost admiși la despăgubire și alții nu.

Ceea ce este cel mai grav este că Unicredit Țiriac, ca bancă depozitară a fondului, precum și CEC și mai ales CNVM , au fost exonerate de calitatea de părți civilmente responsabile în cauză, adică tocmai cei care ar fi putut plăti în mod efectiv despăgubirile pentru investitori, în cazul în care administratorul SOV Invest și Gelsor nu ar fi dispus de posibilitățile materiale pentru a o face. Cum SOV Invest și Gelsor sunt falimentare, numai Unicredit Țiriac , CEC și CNVM ar fi putut despăgubi efectiv pe investitori. Cu rea credință, instanța a pronunțat sentința în acest fel pentru a nu exista nici o parte care să poată plăti efectiv despăgubirile dispuse.

De aceea, ANPI va cere prin apel anularea sentinței atacate și reintroducerea ca părti civilmente responsabile a Unicredit Țiriac , CEC și CNVM.

Deoarece apelul asociației trebuie confirmat până la primul termen cu apelurile membrilor , recomandăm insistent tuturor membrilor ANPI să facă apel pe formularul pe care îl punem alăturat la dispoziție și să trimită acest formular  pînă la 01.09.2008 pentru a-l depune la instanță. La apel se adaugă copie de carnet FNA și de buletin și contribuția de 15 lei pentru cei care au pînă la 300 unități și 30 lei pentru cei care au peste 300 unități.

Pentru cei care nu sunt membrii ANPI recomandăm să se înscrie în asociație conform instrucțiunilor pentru investitorii FNA care se află la fișierul „Înscriere în ANPI” și să facă și apel pentru a le putea apăra interesele în instanță.

Atît membrii ANPI care nu s-au constituit parte civilă la Tribunal în iarna 2007-2008 , cît și cei care nu au fost membrii ai ANPI pînă în prezent , vor completa și ne vor trimite și formularul de constituire parte civilă.

 

 

                                                                            Nicolaevici Mihail Paris

                                                                       Președinte ANPI

 

ANEXA - FORMULAR APEL

 

 

Tribunalul București

Secția a I-a Penală

Dosar nr. 4883/3/2007

 

 

 

 

                                               Domnule Președinte,

 

        

 

 

            Subsemnatul/a…………………………………………………..……….domiciliat în………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………parte civilă în dosarul nr. 4883/3/2007 al Secției I-a Penală a Tribunalului București, declar apel împotriva Sentinței penale nr. 670/06.06.2008, în baza prevederilor art.361 alin.1 și art.362 alin 1 pct.d Cpp.

         Motivele de apel vor fi prezentate în instanță, în conformitate cu prevederile art.366 Cpp, de reprezentantul legal al ANPI, dl.Nicolaevici Mihail Paris, președintele ANPI, asociație din care subsemnatul/a face parte.

         Împuternicesc pe dl.Nicolaevici Mihail Paris, președinte ANPI, domiciliat în București, bd.Ion Mihalache nr.113, bl.11, ap.49, sector 1, care se legitimează cu C.I. seria RX nr.095628 , emis la 27.01.1999 de Secția 4 Poliție București, pentru a depune acest apel în instanță și pentru a mă reprezenta în dosarul penal FNA la toate nivelele de jurisdicție.

 

 

 

 

        Data:                                                                    Semnătura,

 

 

 DE ADAUGAT SI FORMULARUL DE "CONSTITUIRE PARTE CIVILA"

 COMUNICAT

Informam investitorii ca pe 02.04.2008 s-a încheiat în mod abrupt judecata la Tribunalul Bucuresti în dosarul penal FNA.

Instanta a respins proba cu expertiza solicitata de catre ANPI , ca si toate celelalte probe si a ramas în pronuntare. Pronuntarea a fost amânata mai întâi la 16.04.2008 si apoi la 30.04.2008.

Nu credem ca solutia ce va fi pronuntata va fi multumitoare pentru investitori.

De îndata ce va aparea sentinta vom informa investitorii asupra a ceea ce trebuie facut în continuare.Informam investitorii FNA ca la dosarul penal FNA se continua primirea constituirilor de parte civila , fara de care nimeni nu va primi vreo despagubire. La formularul de mai jos se adauga copie BI si de carnet FNA si suma de 15 lei pentru sume de recuperat de pâna la 10 000 000 lei vechi si 30 lei pentru sume de recuperat de peste 10 000 000 lei vechi. Cei care nu sunt membrii ANPI pâna în prezent , trebuie sa se înscrie , completând adeziunea si trimitând înca o copie de BI si de carnet si suma de 15 lei pentru fiecare fractiune de câte 10 000 000 lei vechi de recuperat.Formular de constituire parte civila in dosarul penal FNA (format Word)

Instructiuni pentru completarea formularului de constituire parte civila in dosarul penal FNA