Dosar penal FNI 2009

COMUNICAT    Informam investitorii ca la 4.12.2009 am sesizat CEDO Strasbourg cu o plangere preliminara privind modul in care a fost judecat in Romania dosarul penal FNI nr. 24632/3/2006.
     Deoarece nici pana in prezent ICCJ nu a efectuat motivarea recursului nu am putut sa punem la dispozitia CEDO decat primele doua sentinte date in acest dosar, de catre Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti. De indata ce va fi efectuata motivarea recursului si vom avea acces la dosar, ANPI va completa plangerea cu toate actele din dosar necesare si cu critica celor 3 sentinte.
     In momentul cand vom completa dosarul pentru CEDO, vom informa membrii si asupra necesitatii de a completa cererile personale cu acte si cu plus de contributie.
     Ultimile zile ne-au adus si stirea cu privire la arestarea inculpatului Popa Nicolae in Indonezia, judecat pana in prezent in lipsa.
     In urma aparitiei acestei situatii, informam ca este posibila introducerea unei cereri de revizuire (cale extraordinara de atac) a deciziei penale definitive si irevocabile pronuntata in Romania, prin care ar fi posibila atat modificarea pedepselor penale pronuntate in dosar, cat si rejudecarea modalitatii de despagubire a partilor civile, care ne nemultumeste direct.
     Facem cunoscut ca termenul de revizuire este de un an si curge incepand cu data de 4.06.2009, astfel ca mai este suficient timp pentru a formula o astfel de cerere.
     In functie de momentul cand va putea fi adus in Romania inculpatul Popa Nicolae si in functie de continutul motivarii sentintei de recurs, vom aprecia care pot fi motivele de revizuire a deciziei penale definitive si irevocabile pronuntate in Romania si va vom informa despre decizia luata, la momentul oportun.


Presedinte ANPI
Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT    Informam investitorii ca pina in data de 02.12.2009 nu a aparut motivarea sentintei in dosarul FNI de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
    Vom reveni cu noi informatii de indata ce le vom detine.


COMUNICAT    Informam investitorii ca in data de 29.09.2009 instantele din Romania au hotarat sa reia lucrul dupa ce au fost in protest in lunile iulie si august si in greva in luna septembrie.
    Ca urmare, cu regret comunicam investitorilor ca nu a fost efectuata inca motivarea Deciziei penale de recurs a Inaltei Curte de Casatie si Justitie pe care o asteptam inca de la pronuntarea din 4 iunie. Mentionam ca fara aceasta sentinta si fara intreg dosarul nu putem finaliza demersurile cu privire la transmiterea dosarului catre CEDO Strasbourg si nici obtine titlul executoriu pe aceasta sentinta.
    Rugam investitorii sa manifeste intelegere si rabdare deoarece probabil nu vom avea sentinta motivata si dosarul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie inainte de sfarsitul lunii noiembrie, conform aprecierilor nostre, dar poate dura si mai mult.
    Vom reveni cu noi informatii de indata ce le vom detine.

 

 

Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICATAvand in vedere faptul ca unii investitori reclama neintelegerea unor indicatii de catre noi in comunicatul din 11.06.2009, revenim pentru a preciza:

 

1.          In ANPI trebuie sa se inscrie in mod evident numai cei care pana in prezent nu au devenit membri ai asociatiei, cu plata tuturor contributiilor indicate de catre noi la fisierul Inscriere in ANPI.

Cei care sunt deja membri ai ANPI nu trebuie sa faca nimic, cel putin pana la toamna, cand cu ocazia executarii silite si incasarii banilor vom indica ce contributii se vor plati.

2.           Atragem atentia ca toti membrii ANPI vor putea incasa incepand de la toamna, dupa ce vom obtine titlul de executoriu, suma investita in FNI, la care se va adauga indexarea cu inflatia pana la ziua platii efective.

Nu intelegem de unde a rezultat pentru unii ca nu vor putea incasa nimic. Noi am precizat si repetam si acum ca ne vom adresa CEDO pentru a reclama sa ni se acorde si diferenta de la suma investita pe care o vom incasa de la Romania acum, pana la valoarea de 103720 lei/unitate, care ar fi trebuit sa ni se acorde in mod legal si ni s-a respins de catre Inalta Curte.

3.    ANPI a inceput deja pregatirile pentru a asigura tuturor membrilor asistenta unor executori judecatoresti pentru a incasa sumele investite, inclusiv indexarea. Pentru a putea insa sa trecem la executare trebuie sa asteptam sentinta motivata care probabil va aparea in octombrie 2009. Aceasta o vom investi cu titlul executoriu si vom proceda la executare probabil impotriva CNVM care a fost mentinut in dosar ca parte civilmente responsabil. Vom reveni cu indicatii la adresa investitorilor cu privire la executare de indata ce vom avea informatii, probabil dupa 1.09.2009.

 4.    Atragem atentia tuturor membrilor asociatiei ca sentinta Inaltei Curti dispune  plata de catre toti membrii ANPI care au facut recurs a unei sume de 200 de lei drept cheltuieli judiciare catre Stat, pentru respingerea recursului. ANPI va indica sa nu achitati aceste sume chiar daca veti primi acasa somatii de plata, avand in vedere ca ne adresam CEDO si vom cere anularea acestei sentinte eronate. Nimeni nu va poate obliga sa achitati aceste sume atata timp cat va mai judecati cu Statul Roman pentru legalitatea acestei sentinte.

 

 

Nicolaevici Mihail Paris

Presedinte ANPI


COMUNICAT 
    Informam investitorii ca in data de 4.06.2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala, a pronuntat Decizia nr. 2098 in Dosarul 24632/3/2006, decizie definitiva si irevocabila in Dosarul Penal FNI.
    Prin aceasta sentinta s-a respins Recursul ANPI ca nefondat. Aceasta inseamna ca s-a mentinut sentinta Curtii de Apel din 18.06.2008, prin care persoanele admise la despagubire erau despagubite la valoarea de achizitie a unitatii de fond, in loc de ultima valoare  afisata a FNI de 103720 lei/ unitate, asa cum a cerut ANPI. Aceasta solutie a Instantei este ilegala si in plus creeaza o discriminare intre diferitele categorii de investitori FNI, adica cei din Dosarul Penal si cei care au obtinut o solutie pe civil. Avand in vedere ca s-au incalcat si Directivele Uniunii Europene care prevad obligarea Justitiei Romane sa judece in mod uniform cauze de acelasi tip (adica la fel), ne vom adresa atat Comisiei Europene cu o plangere privind incalcarea acestor Directive, precum si Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru rejudecarea cauzei.
    In plus aducem la cunostinta investitorilor ca prin respingerea recursului ANPI Inalta Curte de Casatie si Justitie a validat decizia Curtii de Apel Bucuresti de a scoate AVAS din proces. Aceasta inseamna ca vom avea o institutie a statului mai putin in dosar, nestiind in acest moment daca CNVM a fost mentinut in dosar. Pentru a afla acest lucru trebuie sa asteptam sentinta motivata care va fi elaborata in urmatoarele luni, probabil octombrie 2009. Numai atunci vom putea stii, pentru cei care vor dori o executare a sentintei imediata, la nivelul sumei investite, daca vom avea pe cine sa executam pentru a se putea incasa efectiv banii. Rugam investitorii sa aiba rabdare, deoarece oricum pana la aparitia sentineti motivate nu se poate face niciun demers. De abea dupa intocmirea sentintei motivate aceasta va putea fi investita cu titlul executoriu si se va putea trece la executare silita.
    Pentru cei care nu vor fi multumiti cu suma investita, ANPI ii anunta ca pregateste deja trimiterea dosarului la CEDO pentru a ocupa rand la coada ce se formeaza pentru judecarea dosarelor. Toti cei care vor dori sa se adreseze CEDO ii rugam sa ne semnaleze acest lucru.
    Pentru cei care au facut plangere in anul 2000 si nu nu s-au adresat ANPI pe timpul judecatii procesului in tara, informam ca Instanta Suprema a decis la cererea noastra trimiterea acestor dosare spre judecare la Tribunalul Bucuresti, deoarece a constatat ca aceste cereri nu au fost judecate pana in prezent in cadrul Dosarului Penal. Instanta Suprema a constatat ca acest lucru s-a petrecut din eroarea Instantelor inferioare, drept pentru care a dispus rejudecarea cauzei pentru aceste persoane. Facem apel insistent la aceste persoane sa nu stea pasive si sa se inscrie in ANPI ca sa putem sa le aparam interesele incepand cu Tribunalul Bucuresti. Toate aceste persoane au marea sansa de a fi repuse in drepturi daca inteleg macar acum sa se inscrie in ANPI ca sa putem face aparari profesioniste pentru aceste persoane. In caz contrar risca sa ramana din nou fara despagubire.
    Avand in vedere ca minuta sentintei pusa la dispozitie de catre Inalta Curte este succinta si lasa loc la multe interpretari, rugam investitorii sa aiba rabdare ca sa putem sa analizam in amanunt aceasta sentinta si sa hotaram ce pasi ar mai trebui facuti pentru a ne apara interesele.
    Facem din nou apel la toti investitorii de toate categoriile, indiferent ca se afla pe sentinta Tribunalului Bucuresti sau nu se afla, sa se inscrie in ANPI ca sa putem sa ii ajutam la executarea silita, la reprezentarea la CEDO sau la judecata in fata Tribunalului Bucuresti pentru acea categorie aratata mai sus pentru care procesul nu s-a judecat inca.
    Vom reveni cu alte precizari de indata ce vom mai analiza sentinta si vom ajunge la hotarari cu privire la modul de a proceda pe viitor.
 
 
Mihai Nicolaevici
Presedinte ANPI


COMUNICATInstanta a amânat pronuntarea în procesul penal FNI pentru 04.06.2009.

Anuntam ca reluam înscrierile in ANPI, deocamdata numai pentru cei care au facut plângeri la Politie în anul 2000.

Cei care se înscriu acum în ANPI trebuie sa completeze toate formularele de la înscriere (vezi aici) şi sa achite suma de 70 lei pentru sume de recuperat mai mici de 20 000 000 lei, respectiv 1,5% + 80 lei pentru sume peste 20 000 000 lei.

Pe cei care nu au facut plângeri la Politie în anul 2000 îi rugam sa astepte un comunicat ulterior al ANPI.

COMUNICATInstanta a amânat pronuntarea în procesul penal FNI pentru 21.05.2009.

Urmatorul comunicat ANPI va apare pe site-ul asociatiei dupa 25.05.2009 .

COMUNICATInstanta care judeca recursul în procesul penal FNI a amânat pronuntarea pentru 13.05.2009.

Rugam membrii ANPI sa urmareasca site-ul asociatiei, pentru noi informatii, dupa 15.05.2009 .

COMUNICATFacem cunoscut membrilor ANPI ca la 13.04.2009 s-au pus concluzii pe fondul recursului în procesul penal FNI. Instanta a ramas în pronuntare si a amânat pronuntarea pentru 27.04.2009.

Cu acest prilej ANPI a solicitat ca instanta sa pronunte o casare pe latura civila a cauzei, cu trimitere spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti. Aceasta înseamna ca sentintele gresite, date pâna în prezent, pe latura civila a cauzei, referitoare la despagubirea investitorilor se vor desfiinta si se va relua judecata la Tribunalul Bucuresti, numai cu privire la despagubirea investitorilor.

Daca Înalta Curte de Casatie si Justitie va admite cererile ANPI , va da, totodata, îndrumari Tribunalului Bucuresti, în sensul de a se administra proba cu expertiza, prin care sa se stabileasca corect soldurile tuturor carnetelor si sa se calculeze despagubirea la valoarea de 103720 lei/unitate.

Mentionam ca în prezent , asa cum arata sentinta, aceasta contine foarte multe greseli si nu poate fi pusa în executare. De aceea, este necesara aceasta expertiza care sa faca corecturile si adaugirile necesare pentru a rezulta o sentinta corecta, care sa poata fi executata si sa asigure o despagubire integrala pentru toti investitorii.

Rugam pe toti membrii ANPI sa urmareasca site-ul asociatiei dupa 01.05.2009 si în functie de sentinta care se va da, sa puna în aplicare indicatiile noastre pentru urmatoarea faza a procesului.

Nicolaevici Mihail Paris

Presedinte ANPI
COMUNICAT

 

ANPI face cunoscut că începând cu 1.04.2009 grila de contribuţie la înscrierea în asociaţie se modifică după cum urmează:

 

1.      Pentru orice sumă până la 20.000.000 lei, se achită 70 lei.

2.      Pentru sume peste 20.000.000 lei se achită 1,5% + 80 lei.

 

Aceste modificări au fost necesare pentru a pune în concordanţă sumele pe care le plătesc cei ce se înscriu în prezent cu cele achitate de membrii mai vechi.

Reamintim totodata celor care stau pasivi şi nu se înscriu în asociaţie, că şansele lor de a-şi recupera investiţia se diminueaza pe zi ce trece , deoarece nu îşi fac apărari la dosarul cauzei. Singura lor soluţie, pentru a-şi mări şansele, este de a se înscrie în ANPI şi de a beneficia de apărarea noastră.

Toţi cei care se vor înscrie după 1.04.2009 vor beneficia de aceleaşi drepturi în faţa instanţei de recurs ca şi membrii mai vechi. Vom introduce toate cererile la instanţa de recurs până la ultimul termen de judecată a recursului.


                                                            COMUNICAT

 

          Facem cunoscut tuturor membrilor ANPI îi vom reprezenta în faţa Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la procesul penal FNI, care va începe pe 09.03.2009.

          Membrii ANPI care au completat cele 3 formulare de recurs nu trebuie să facă nimic în plus: nici să trimită  acte la instanţă şi nici să se prezinte la proces. Probabil că în sala de judecată vor intra numai persoanele autorizate (avocaţii şi reprezentanţii), deoarece sala este mică.

          Rugăm investitorii să se informeze despre cursul procesului doar de la ANPI: direct la sediu, prin telefon sau de pe site-ul ANPI, unde vom afişa comunicate atunci când va fi necesar. Credem că cel mai devreme vom putea oferi informaţii mai precise despre cursul procesului în jurul datei de 15.05.2009.

          Rugăm investitorii , încă o dată, să nu mai ia aminte la informaţiile apărute în presă cu privire la plăţile făcute de către AVAS , doar către o parte a investitorilor FNI, care deţin o soluţie civilă definitivă şi irevocabilă, care acum este pusă în aplicare. Restul , marea majoritate a investitorilor, de circa 200000, sunt parte în dosarul penal , care nefiind încheiat , nu poate avea nici o  legătură cu aceste plăţi. 

          Informăm totodată că vom face înscrieri în asociaţie şi după 01.04.2009 , în funcţie şi de cursul procesului penal, dată de la care vom modifica şi grila de contribuţie către asociaţie.

 

 

                                                                             Nicolaevici Mihail Paris

                                                                                  Preşedinte ANPI
Comunicat

 

          Informăm pe toţi investitorii FNI că vom primi recursuri pentru procesul penal FNI până la data de 31.03.2009 .

 

Preşedinte ANPI,

Nicolaevici Mihai Paris

Prima pagină | Formulare | Contact