Dosar penal FNI 2010

COMUNICAT din 13.12.2010    In atentia investitorilor FNI, membrii ANPI, din Targu Mures :

La termenul din 06.12.2010, s-a prezentat la Tribunalul Bucuresti, la termenul privind rejudecarile celor omisi din sentinta penala, o anume Asociatie a investitorilor FNI – 2009 Targu Mures, reprezentata prin avocat Emil Cioloboc. Aceasta asociatie a pretins ca are 1090 de membrii si a depus la dosar o evidenta a asociatiei, precum si actele care atesta infiintarea acesteia. Din luarea de cuvand a avocatului asociatiei, nu am retinut ca domnul Cioloboc ar fi inteles ce se judeca in acest dosar si nu a reiesit ca ar fi fost imputernicit de vreuna din cele 724 de persoane aflate in prezent in dosar. Din potriva, majoritatea acestor persoane sunt membrii ANPI si au fost admisi in acest dosar doar ca urmare a apararilor pe care ANPI le-a facut pentru acestia la recursul din 2009, data la care aceasta asociatie nu era infiintata.
Aceasta asociatie a aparut dupa iunie 2009, iar scopul acesteia este, din ce rezulta din materialele pe care aceasta le-a trimis acasa membrilor ANPi din Tg. Mures, de a executa sentinta penala asa cum este in acest moment. Asa cum am aratat si in comunicatele precedente, in opinia ANPI, executarea sentintei este in acest moment foarte amenintata de contestatiile introduse de catre CNVM, de erorile mari cuprinse in sentinta si de lipsa oricarei finantari pentru executarea efectiva.
Ca urmare, opinam ca aceasta asociatie doar induce in eroare investitorii din Mures si a incercat sa isi creeze credibilitate prin asocierea cu avocatul E. Cioloboc. Presedintele ANPI a incercat personal sa discute cu domnul avocat Cioloboc, care s-a comportat in mod arogant si neprofesionist. I-am atras atentia ca modul in care au procedat, trimitand scrisori tuturor investitorilor din Mures, racoland astfel si membrii actuali ai ANPI, este o modalitate imorala de a actiona. Din pacate, nu am gasit niciun fel de intelegere la domnul avocat Cioloboc. Noi nu contestam dreptul domniei sale de a reprezenta pe oricine doreste, daca i se adreseaza, dar domnia sa a procedat invers, prezentandu-se cu promisiuni la usa investitorilor. Facem cunoscut ca ANPI isi rezerva dreptul de a reprezenta in continuare cu buna credinta pe toti investitorii din Mures care s-au inscris in asociatie si vom face precizari catre instanta in acest sens.
Am fost stupefiati sa constatam ca asociatia Tg. Mures solicita investitorilor din Mures sa depuna carnetul in original la sediul asociatiei, privandu-i astfel de posibilitatea de a-si mai dovedi apartenenta la FNI, inainte de a incasa despagubirea. Se mai solicita copii de carnet legalizate la notar si declaratii autentificate la notar, care imputernicesc asociatia sa incaseze despagubirea, acte care nu sunt necesare pentru executarea sentintei, ci doar supun investitorii la cheltuieli inutile si ii obliga pe acestia sa accepte cedarea unor procente din despagubire asociatiei si implicit avocatului Cioloboc.
Atragem atentia ca asociatia nu este mentionata in sentinta penala, deoarece nu exista pe timpul judecarii cauzei penale si nu are nicio calitate sa se substituie celor mentionati in sentinta pentru a incasa despagubirea. Despagubirile pot fi incasate doar direct de catre cei mentionati in sentinta.
In consecinta, atragem atentia investitorilor din Mures, care cred ca au facut bine acceptand oferta Asociatiei Tg. Mures, ca nu vor putea obtine mai mult, mutandu-se la o alta asociatie, care nu face decat propaganda. Sentinta din penal este mult diferita actualmente de cea din comercial, la care aceasta asociatie tot face referire, ca reper de rezolvare fericita. In cazul sentintei penale, opinam ca nu o vor putea executa si ca nu vor lua banii pentru mureseni, asa cum promit in van.
De aceea, solicitam tuturor membrilor ANPI din Mures sa ramana langa noi, pentru ca sunt bine reprezentati. Celor care vor dori, totusi, sa incredinteze reprezentarea lor unei alte asociatii, le solicitam sa ne anunte, pentru a-i putea radia din evidenta. In cazul in care vom depista membrii ANPI printre membrii actuali ai asociatiei Tg. Mures, ii vom radia din oficiu, fara alte avizari. De altfel, toti cei care nu vor achita contributia pentru CEDO, platibila pentru stadiul actual al dosarului, vor avea dosarele inghetate pana se va lua legatura cu ANPI.


Nicolaevici Mihail Paris
Presedinte ANPI


COMUNICAT din 13.12.2010    In atentia tuturor investitorilor FNI :

Pe 06.12.2010 a inceput un dosar la Tribunalul Bucuresti, cu referire la FNI, in care se rejudeca cererile de constituire parte civila ale unor investitori FNI, care au facut plangere in anul 2000, dar, din eroare au fost omisi de pe listele celor admisi la despagubire, pana in prezent. Din nefericire, numarul celor omisi este foarte mare, aproape 100.000, iar instanta Tribunalului Bucuresti a citat pana in prezent, asa cum a dispus Inalta Curte la recurs, doar 724 de persoane, care au facut recurs in 2009.
Aceasta situatie, dovedeste odata in plus, ca despagubirea nu vine de la sine in dosarul penal FNI, ci trebuie facute aparari de catre persoane calificate. ANPI se straduieste sa ajute nu numai pe membrii actuali, ci si pe toti ceilalti aflati in situatii similare. De aceea, la termenul din 06.12.2010, ANPI a facut cererile urmatoare:

1. Am solicitat instantei sa admita la despagubire pe toti investitorii FNI aflati in baza de date a FNI, cu sold pe carnete , la data de 24.05.2000, data caderii fondului. Aceasta include pe cei care au facut plangere la politie in anul 2000, dar si pe cei care nu au formulat o astfel de plangere, avand totusi dreptul la a fi despagubiti, ca si ceilalti.

2. Am solicitat ca acest dosar sa se transforme intr-un dosar in care sa se rejudece in intregime si modul de despagubire al investitorilor, adica sa se acorde tuturor o despagubire integrala, la valoarea de 103720 lei/unitate si nu partiala cum este in prezent.

3. Am solicitat ridicarea sechestrului si predarea intregului patrimoniu al fondului catre ANPI, in primul rand a arhivei si a evidentei investitorilor, pentru a putea ajuta instanta la identificarea tuturor investitorilor si cuprinderea lor corecta pe sentinta, cu datele actuale. Pentru aceasta, va fi nevoie, desigur, de o expertiza, pe care ANPI o solicita de multi ani.

4. Am solicitat instantei sa revina asupra anularii unor probe aflate la dosar, printre care si contractul de fidejusiune cu CEC, a caror anulare nu a facut decat sa justifice exonerarea statului de raspunderea de a despagubi investitorii FNI.

Avand in vedere ca la termenul din 06.12.2010 a fost o lipsa de procedura, in ce priveste citarea investitorilor, o parte dintre acestia fiind mutati de la adresa, a ramas ca discutiile pe aceste propuneri ale ANPI sa se poarte la termenul din 10.01.2011.
Specificam ca, daca aceste propuneri vor fi acceptate si se va rejudeca in intregime latura civila a dosarului penal FNI (despagubirea investitorilor), exista o speranta uriasa ca sa nu mai fie nevoie sa asteptam o solutie de la CEDO. O rejudecare in Romania a laturii civile a dosarului FNI ar putea dura 1-2 ani, daca inculpatii si CNVM vor face apel si recurs, durata oricum mai mica decat la CEDO!
Atragem atentia tuturor celor care vor sa puna in executare sentinta penala in dosarul 24632/3/2006, ca toate executarile care au inceput precum si titlul executoriu au fost atacate cu contestatii de catre CNVM. Ca urmare, toate executarile sunt blocate pana la rezolvarea acestor contestatii. De aceea, ANPI a oprit orice inaintare pe calea executarii, desi am intrat in posesia titlului, pana la lamurirea contestatiilor CNVM, deoarece nu dorim sa facem cheltuieli inutile. ANPI se va concentra in urmatoarea perioada doar pe strangerea contributiilor pentru dosarul de CEDO si intocmirea documentatiei pentru ca aceasta sa plece cat mai repede la Strasbourg. Repetam avestismentul, nu recomandam nimanui sa incerce in continuare executarea acestei sentinte, ci ii chemam sa se inscrie in ANPI si sa se adreseze CEDO.
Va vom tine la curent atat cu evolutia din dosarul de rejudecare la la Tribunalul Bucuresti, cat si cu situatia executarii silite.


Nicolaevici Mihail Paris
Presedinte ANPI


COMUNICAT din 13.12.2010    In atentia celor care nu figureaza pe sentinta Tribunalului Bucuresti din 2007 in dosarul 24632/3/2006 desi au facut plangere la politie in anul 2000 :

Pe data de 6.12.2010 a avut loc primul termen de judecata in dosarul 24632./3/2006, adica rejudecarea in cazul dosarului 24632/3/2006 a celor care nu au aparut ca admisi la despagubire in acest dosar, desi au depus plangere la politie in anul 2000.

Mentionam ca la cererea ANPI, in urma recursului facut de membrii ANPI prin intermediul asociatiei, ICCJ a constatat ca o serie dintre cei care au facut recurs nu figurau ca admisi la despagubire, desi aveau plangere depusa la politie in iunie 2000 pentru FNI, fiind parti civile in dosar. Ca urmare, ICCJ a dispus Tribunalului Bucuresti sa deschida un dosar, in care sa se rejudece cererile acestora de admitere la despagubire. Tribunalul Bucuresti a deschis acest dosar cu privire la doar 724 de persoane, care au si fost citate la primul termen, dar ANPI poate prezenta instantei pe oricare investitor FNI, membru actual sau viitor membru ANPI, care poate face dovada ca nu figureaza pe sentinta Tribunalului Bucuresti din 2007, desi a depus plangere in anul 2000.
La primul termen din 06.12.2010, ANPI a prezentat cereri ale celor care fusesera citati, cat si ale altor investitori, care s-au inscris recent in ANPI si au facut dovezile necesare. Cererile au fost depuse cu borderou si s-au primit sub semnatura, ca sa nu se poata invoca de catre instanta pierderea acestora.
Datorita faptului ca procedura de citare nu a gasit la domiciliul cunoscut pe 11 investitori, judecata a fost amanata pentru 10.01.2011, cand se va repeta procedura de citare numai cu aceste 11 persoane. In continuarea acestui dosar vor mai fi citati numai cei ale caror cereri vor fi nou depuse de catre ANPI. Atragem atentia ca in virtutea modificarilor la codul de procedura penala adoptata recent, cei citati prima oara, nu vor mai fi citati pana la sfarsitul procesului. De aceea, rugam pe cei interesati sa se informeze despre termene de pe site-ul ANPI sau tinand legatura cu presedintele ANPI.
Va informam totodata ca, desi a fost doar o discutie exploratorie, neputandu-se hotari nimic pe 6.12.2010, din cauza lipsei de procedura, ANPI a solicitat instantei sa aibe in vedere admiterea la despagubire pentru toti investitorii FNI, care au sold pe carnete la data de 24.05.2000, data caderii FNI, chiar si cei care nu au depus plangere la politie in anul 2000. De asemenea, am solicitat ca sa rejudece in intregime modalitatea de despagubire a investitorilor, avandu-se in vedere ca la judecata care a avut loc intre 2005 si 2009, aceste aspecte au fost neglijate, in dauna aspectelor privind latura penala, adica referitoare la condamnarea inculpatilor.
Aceste cereri, precum si altele, vor fi rediscutate incepand cu 10.01.2011 si speram sa oferim tuturor investitorilor FNI un mare prilej de satisfactie, daca vom reusi sa convingem instanta sa accepte aceste cereri.
Pana atunci, rugam pe toti investitorii sa verifice daca figureaza pe sentinta si toti cei aflati in afara, sa ne sesizeze imediat. Facem cunoscut ca primim si cereri pentru modificari pe sentinta in cazul sesizarii unor erori privind numele si adresa celor admisi la despagubire. Pentru toate cererile se va folosi formularul de cerere afisat de noi in comunicatul din 29.10.2010. Repetam, greselile cu privire la numarul de unitati sau lipsa totala a acestora de pe sentinta, nu conteaza, acestea urmand a fi precizate prin expertiza care se va face la executare.
Vom reveni cu amanunte dupa termenul din 10.01.2011.


Nicolaevici Mihail Paris
Presedinte ANPI


COMUNICAT din 29.10.2010    In atentia celor care nu se regasesc pe cele 3 sentinte penale , desi au depus plangere la Politie in anul 2000 :

Revenim cu precizari la comunicatul din 21.10.2010 prin care am anuntat deschiderea in 6.12.2010 a unui dosar cu nr.24632./3/2006 , in care se vor judeca cererile unor persoane care au fost omise de pe listele de admisi la despagubire , desi aveau plangere depusa la Politie in iunie 2000 .

Am pregatit pentru toti cei care se vor gasi in aceasta situatie , un formular de cerere care trebuie tiparit la imprimanta , completat si semnat . La acesta se adauga urmatoarele dovezi :

1 - Copie BI
2 - Copie carnet de investitor
3 - Copie dupa bonul de inregistrare a plangerii , depusa la Politie in anul 2000
4 - Copie dupa citatiile primite de la Tribunalul Bucuresti , in martie 2005 , pe dosarul 6896/2004 sau in august-septembrie 2006 , pe dosarul 24632/3/2006.
Alte citatii ulterioare nu ne sunt de folos .
In cazul cand detineti bonul de la Politie , nu mai sunt absolut necesare si copii ale citatiilor , dar daca le aveti pe ambele , este bine sa le trimiteti pe amandoua.
5 - In cazul in care nu mai detineti ( sau nu ati primit ) , nici bonul , nici citatiile , trebuie sa solicitati de la IGP sau de la Politia judeteana o adeverinta din care sa reiasa numarul de inregistrare a plangerii depuse de dvs. la Politie in anul 2000 . Chiar daca veniti cu aceasta cerere dupa 10 ani , cei de la politie sunt obligati sa v-o elibereze deoarece detin in format electronic evidenta tuturor plangerilor .

Pentru membrii ANPI care se vor gasi in aceasta situatie nu percepem nici o contributie pentru repunerea in drepturi .
Pentru cei care nu sunt membrii ai ANPI , acestia vor trebui sa completeze aceasta cerere si sa se inscrie , completand cele 4 formulare si achitand grila de contributie , asa cum este afisat la pagina de Inscriere in ANPI .

Cererea si documentele insotitoare se trimit numai prin posta , direct pe adresa ANPI , strada Popa Tatu nr. 71 , sector 1 , Bucuresti , urmand sa fie depuse de noi la instanta , cu borderou , pentru a putea avea control asupra actelor si numelor persoanelor pe care le reprezentam .

Este de dorit ca toate sesizarile sa ne parvina pana pe 6.12.2010 , dar credem ca vom mai putea depune astfel de cereri si pana dupa vacanta de iarna a instantelor , adica pana la 15.01.2011 .

Nicolaevici Mihail Paris
Presedinte ANPI


COMUNICAT din 28.10.2010    In atentia celor care doresc executarea silita a sentintei

O data cu aparitia motivarii Deciziei penale nr 2098/4.06.2009, pronuntata de ICCJ, o serie dintre membrii ANPI, precum si din afara asociatiei ne-au solicitat executarea silita a sentintei, in speranta ca vor obtine o despagubire mai rapida. In acest sens, ANPI face eforturi pentru obtinerea cat mai rapida a titlului executoriu pe aceasta sentinta, fara de care nu se poate purcede la executarea efectiva.

Atragem atentia, insa, inca o data, asupra faptului ca ne vom lovi de multe impedimente in executarea acestei sentinte , impedimente care deriva din caracterul ambiguu al formularilor folosite de Instanta penala pentru a defini modul de acordare al despagubirilor. Investitorii trebuie sa stie ca va fi necesara efectuarea unei expertize, prin care sa se calculeze , la valoarea de achizitie a unitatilor de fond, despagubirea ce revine fiecaruia, precum si valoarea indexata. De asemenea, nu excludem faptul ca CNVM, ca platitor insolvabil, asa cum am mai aratat, va dori sa se opuna cu contestatii la fiecare executare si va contesta in primul rand valoarea si modul de calcul al despagubirilor. Sentinta instantei lasa destule portite de manevra CNVM pentru a se impotrivi executarii.

Pe langa aceasta, asa cum aratat in mai multe randuri de la inceputul anului , cuantumul despagubirilor depaseste cu foarte mult posibilitatile de plata ale CNVM, derivate din bugetul foarte mic, de care dispune aceasta institutie, fata de necesitatile investitorilor FNI. Ca urmare, suntem sceptici in ceea ce priveste posibilitatea acoperirii despagubirilor din bugetul CNVM fara ca sa intervina o finantare de la bugetul statului. Asa cum am banuit si cum reiese si din articolul publicat in Ziarul Financiar din 27.10.2010, CNVM a facut deja demersuri la Guvern si la Parlament pentru a obtine o finantare, precum si de a se gasi o modalitate prin care sa fie amanate platile catre investitorii FNI . Dupa cum reiese din articol, CNVM planuieste sa faca aceste plati in circa 10 ani, ceea ce inseamna foarte mult. Fara indoiala , vom solicita blocarea conturilor CNVM, dar fara a exista bani in aceste conturi, aceasta operatiune nu va avea finalitate. ANPI va face pe cont propriu demersuri la Guvern si Parlament, dar suntem sceptici in obtinerea unor promisiuni de finalizare a acestor despagubiri, pe termen scurt, avand in vedere situatie de criza in care se gaseste Romania.

Ca urmare, recomandam, inca o data, tuturor membrilor ANPI, cat si celor din afara, care vor sa se ataseze actiunilor noastre, sa renunte la a cere executarea silita a sentintei in forma actuala si sa opteze pentru a se adresa CEDO Strasbourg. Cu aceasta ocazie, repetam indemnul nostru catre toti investitorii FNI, de a nu se lasa atrasi in promisiunile fara acoperire facute de diversi interpusi, care se ofera sa le mijloceasca executarea silita, fara a le aduce la cunostinta si impedimentele care stau in calea acesteia. Chiar si atunci cand acestia se folosesc de numele unor avocati, pentru a adauga greutate demersurilor pe care pretind ca le fac, recomandam investitorilor sa nu apeleze la acestia. Oricat de buni ar fi avocatii pe care pretind ca se bazeaza, acestia nu vor putea sa le obtina despagubirea, pentru simplul motiv ca nu vor fi bani pentru ca aceasta sa devina efectiva. Ultimul dintre acesti interpusi, care ne a fost semnalat, este Opris Ion din Bucuresti, care isi permite sa trimita formulare pentru executare, pe costul lui, unor persoane locuind la tara, in judetul Gorj, persoane care sunt membri ai ANPI si care ne-au semnalat situatia.

Nicolaevici Mihail-Paris
Presedinte ANPI


COMUNICAT din 22.10.2010    Avand in vedere intrebarile care ne-au fost puse in ultimile zile dupa ce investitorii s-au verificat pe liste, repetam urmatoarea informatie pe care am afisat-o pe site inca din iunie 2008 si de care nu se tine seama :

Conform dispozitiei Curtii de Apel Bucuresti care a judecat apelul si a respins cererea noastra de a se efectua o expertiza, care ar fi lamurit toare erorile care se afla acum inscrise pe sentinte, instanta a dispus ca nu vor mai fi inscrise pe sentinta decat numele si adresele celor admisi la despagubire, urmand ca soldul de unitati si valoarea acestora sa fie verificate si precizate cu ocazia executarii sentintei, printr-o expertiza extrajudiciara. Deci, ca sa explic, numarul de unitati si valoarea vor fi stabilite abia acum, cand se va face expertiza de care am vorbit in comunicatul din 12.10.2010 si numai pentru cei care solicita executarea sentintei, asa cum suna ea astazi.

Pentru cei care merg la CEDO numarul de unitati si valoarea acestora vor fi stabilite in urma sentintei care se va da acolo.

Vom raspunde pe viitor la orice alte nelamuriri.

Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT din 21.10.2010    In atentia celor care nu se regasesc pe cele 3 sentinte penale, desi au plangere la politie in anul 2000 :

Asa cum am comunicat anterior, la cererea ANPI, s-a deschis un nou dosar la Tribunalul Bucuresti, Sectia a 2-a Penala, sub numarul 24632*/3/2006, cu primul termen in 6.12.2010, la care se vor judeca circa 800 de cazuri de persoane care ni s-au adresat in anii 2008-2009, cu prilejul judecarii recursului de la Inalta Curte si pentru care aceasta instanta a dispus Tribunalului Bucuresti sa le judece cererile de repunere in drepturi.

Pe langa aceste persoane, din iunie 2009 si pana in prezent ne-au mai semnalat aceeasi situatie si alte persoane pe care le vom inainta Tribunalului Bucuresti la primul termen de judecata din 6.12.2010. Toti membrii ANPI care nu ne-au semnalat pana acum situatia trebuie sa o faca acum si sa ne trimita de urgent o scrisoare in care sa ne aduca la cunostinta situatia si sa ne adauge dovezile necesare pentru repunerea in drepturi, adica: bon de la politie cu numarul de inregistrare al plangerii, citatii de la Tribunalul Bucuresti, din martie 2005 sau din august-septembrie 2006. Nu ne sunt folositoare decat citatiile de la Tribunalul Bucuresti, citatii din anii ulteriori de la Curtea de Apel sau Inalta Curte, nu ne sunt folositoare! In caz ca nu exista bon sau citatii ne este de folos o adeverinta de la politia judeteana sau IGP Bucuresti pe care o solicitati acum cu o cerere.

In plus, semnalam investitorilor, care nu sunt membrii ai asociatiei, care au plangere la politie in anul 2000, dar care nu au facut nicio diligenta la instante pana in prezent, ca toti cei care se vor verifica acum pe cele 3 sentinte si vor vedea ca nu au fost admisi la despagubire, se pot inscrie in ANPI si ne pot cere sa facem aparari la acest nou dosar pentru a-i repune in drepturi ca si pe cei pe care i-am amintit mai sus. Acestia trebuie sa se inscrie cu formularele afisate pe site si sa adauge dovezile solicitate la paragraful precedent.

Mentionam ca 6.12.2010 va fi doar primul termen de judecata al acestui dosar si ca probabil investitorii se vor putea adresa la noi pentru repunere in drepturi pana dupa anul nou. Oricum, rugam ca toata lumea sa se verifice pe sentinte de indata si sa ne sesizeze cat mai rapid.

Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT din 17.10.2010    Revenim cu urmatoarele precizari la comunicatul din 12.10.2010 :

1. Rugam pe toti membrii ANPI, ca inainte de a opta, sa verifice daca au fost admisi la despagubire pe cele 3 sentinte in dosarul penal FNI.

a) Cea de la Tribunalul Bucuresti pe care o gasiti pe site-ul Tribunalului Bucuresti – www.tmb.ro – la Sentinta penala in dosarul 24632/3/3006, care se gaseste inscrisa imediat sub poza Tribunalului Bucuresti.

LISTELE DE ACOLO AU RAMAS VALABILE PANA LA SFARSIT SI NU TREBUIE CA INVESTITORII SA SE MAI REGASEASCA SI PE CELELALTE DOUA SENTINTE, DACA AU FOST ADMISI DE LA INCEPUT LA DESPAGUBIRE.

De altfel, acele liste sunt cele mai cuprinzatoare, iar cele de la sentintele urmatoare sunt doar adaugiri la lista Tribunalului Bucuresti. Cand spunem adaugiri ne referim numai la listele cu cei admisi la despagubire la apel si recurs, pentru ca, atentie, aceste sentinte contin si alte liste.

b) Cea de la Curtea de Apel Bucuresti nu a fost tiparita pe site in integralitate, ci numai sinteza ei. O puteti gasi aici : Minuta dosarului penal FNI 24632/3/2006. Aceasta contine o lista cu cei admisi la apel la care trebuie sa va verificati, daca nu va regasiti pe lista tribunalului si daca ati facut apel prin ANPI.

c) Cea de la ICCJ, pe care o gasiti pe site-ul ICCJ – www.scj.ro - la rubrica Informatii din bara de sus a site-ului. Faceti click pe "Informati"i si cand se deschide mergeti la decizia penala 2098/4.06.2009.

Cei care nu au fost admisi pana in prezent, trebuie sa ne semnaleze situatia. Facem cunoscut ca, la cererea ANPI, ICCJ a dispus deschiderea unui nou dosar la Tribunalul Bucuresti, in care se vor judeca cererile de repunere in drepturi pentru toti cei omisi pana in prezent, dar care pot face dovada ca au depus plangere la politie in anul 2000. Chiar si cei care nu ne-au semnalat pana in prezent situatia aceasta, pot sa o faca acum, pentru a le putea sustine cauza in noul dosar de la Tribunalul Bucuresti.
Cei care nu au fost pana in prezent membrii ANPI si care nu se regasesc printre cei admisi la despagubire pe sentinta, trebuie cu atat mai mult sa se inscrie in asociatie pentru ca altfel raman definitiv in afara oricarei despagubiri. Acestia trebuie sa adauge la inscriere dovezi ca au avut plangere in anul 2000 la politie (bon de la politie din anul 2000, citatiile de la tribunalul Bucuresti din martie 2005 sau august-septembrie 2006 sau o adeverinta de la politie pe care o pot obtine la solicitare in prezent) si ii vom repune in drepturi in dosarul de la Tribunalul Bucuresti care se va judeca anul viitor.

2. Toti membrii ANPI, care ne trimit contributia (pentru CEDO sau executare), precum si cei care se inscriu acum, trebuie sa precizeze pe verso la mandatul postal, la loc de corespondenta pentru ce opteaza: pentru CEDO sau pentru executare!

3. Cei care se inscriu de abia acum si doresc doar o executare a sentintei, vor achita pe langa suma prevazuta pentru executare, conform grilei si suma de 25 de lei pentru sume pana la 50.000.000 lei vechi si 50 de lei pentru sume peste 50.000.000 lei vechi, pentru formalitatile de inscriere. Acestia ne vor trimite doar adeziune si buletinul de vot dintre formulare, precum si copie de buletin si de carnet.

4. Avand in vedere ca primim din teritoriu foarte multe semnale in acest sens, atragem inca o data atentia asupra unor persoane care roiesc in jurul investitorilor, acum la spart de targ, dupa terminarea procesului in Romania, asigurandu-i ca le pot facilita accesul rapid la bani. Printre acestia se afla numitul Lepadatu, semnalat in Bucuresti, precum si Carmen Agache care se prezinta ca avocat din Bucuresti, semnalata la Galati. ANPI nu poate sa impiedice pe nimeni sa se prezinte la usa investitorilor FNI, dar va recomandam sa nu apelati la serviciile unor astfel de persoane, care vand vise iluzorii si profita de naivitatea si dorinta de a accede mai repede la bani a unor investitori FNI. In Bucuresti exista multi avocati care n-au de lucru in aceasta perioada, datorita crizei. Se pare ca dintre acestia, unora le-a venit ideea de a face bani usor pe seama investitorilor FNI. Facem cunoscut si faptul ca pe tot timpul procesului FNI, niciun avocat nu a avut indrazneala sa apere interesele investitorilor FNI si au lasat ca doar ANPI sa se bata din greu cu instantele. De aceea sustinem ca astfel de avocati nu pot prezenta niciun fel de garantie pentru investitorii FNI. De altfel, situatia in cazul executarilor silite este grea, asa cum am aratat la comunicatul precedent si nu se va putea ajunge usor si curand la bani.

Facem cunoscut si faptul ca in afara de ANPI in procesul penal au fost recunoscute de la inceput doar o mica asociatie din Braila si una din Cugir. Alte asociatii din provincie, cum sunt cele din Satu Mare si Ploiesti, nu au fost acceptate de instante, deoarece s-au prezentat la proces doar la Curtea de Apel si la Inalta Curte de casatie si Justitie. De aceea pe dispozitivul sentintei definitive si irevocabile nu figureaza decat cele 3 asociatii amintite la inceputul acestui paragraf, dintre care ANPI a fost singura care a facut aparari efective, cele din Braila si Cugir avand doar rol decorativ. Avand in vedere cele aratate mai sus recomandam insistent tuturor celor care vor cu adevarat sa-si resolve situatia sa se inscrie doar in ANPI, ca fiind singura asociatie care a facut aparari efective la dosar in Romania si pastreaza sanse foarte mari de rezolvare la CEDO, dar doar pentru membrii asociatiei. La fel si in cazul executarilor silite, ANPI prezinta cea mai mare credibilitate si este asociatia care a dovedit ca are cunostintele necesare si forta organizatorica pentru a organiza o astfel de executare, care nu va fi usoara.


Presedinte ANPI
Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT din 12.10.2010    De curand, a aparut, dupa aproape 16 luni, motivarea Deciziei penale 2098/4.06.2009 pronuntata de sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in procesul penal FNI.
De indata ce a aparut motivarea, ANPI a facut demersuri pentru a obtine un exemplar legalizat de la instanta, dupa care am inceput copierea tuturor celor 3 sentinte care insumeaza circa 10.000 de file. Aceste sentinte le vom folosi in doua scopuri, dupa cum urmeaza :

1. Vom face critica celor 3 sentinte impreuna cu un set din aceste sentinte precum si alte documente din dosar, pe care le vom expedia la CEDO Strasbourg pentru completarea dosarului, care este deja inregistrat acolo din 4.12.2009. Dupa completarea dosarului, instanta de la Strasbourg va incepe cercetarea acestei cauze pentru toti cei care vor fi nemultumiti de sentinta din tara si se vor adresa prin noi catre CEDO pentru rectificarea acestei sentinte.

2. Vom face demersuri in tara pentru obtinerea cat mai rapida a titlului executoriu pe aceste sentinte, urmand sa demaram apoi executarea silita a singurului platitor desemnat in aceste sentinte, adica CNVM.

Reamintim ca sentinta prevede despagubirea celor ce o vor accepta la acest nivel, numai la valoarea investita a unitatii de fond, adica valoarea cu care investitorii au facut fiecare cumparare a unitatilor de fond, inscrise pe carnet.
Exemplu: o persoana care are pe carnet 3 achizitii de unitati de fond la date diferite va avea de recuperat o suma egala cu valoarea celor 3 achizitii, la care se adauga indexarea cu inflatia, indexare care se face doar incepand cu data caderii FNI, adica de la 24.05.2000 incoace:

Data Numar unitati cumparate Valoarea la zi a unitatii Total
1.02.2000 380 76.780 29.176.400
6.03.2000 30 85.230 2.556.900
27.04.2000 100 97.900 9.790.000
      41.523.300

La aceasta suma se adauga inflatia din 24.05.2000 pana la data platii efective. In prezent, aceasta indexare este de circa 3.5 ori suma investita, ca in exemplul de mai sus. Atragem insa atentia celor care vor dori sa opteze pentru executarea silita, ca CNVM, singurul platitor, nu are sumele necesare pentru acoperirea platilor. In acest sens, ANPI va face in perioada urmatoare demersuri la autoritati pentru a se gasi o solutie de finantare de la bugetul statului. Va vom informa pe parcurs daca autoritatile vor accepta o astfel de solutie.
Facem cunoscut ca pentru executare este necesara o expertiza prin care sa se calculeze pentru fiecare investitor suma investita indexata cu inflatia aferenta. De asemenea, este nevoie a fi platit executorul judecatoresc si taxele aferente executarii. Avand in vedere aceste costuri, stabilim o contributie de 50 de lei de persoana, pentru sume de recuperat pana la 50.000.000 lei vechi si de 1% pentru sume de recuperat peste 50.000.000 lei vechi.
Mentionam ca aceste cheltuieli vor fi recuperate de fiecare investitor odata cu despagubirea, prin diligentele executorului. Precizam ca ANPI a contactat deja executor pentru aceasta operatiune, dar demersurile vor fi finalizate doar cand vom detine titlul executoriu. Eliberarea acestui titlu este in sarcina Tribunalului Bucuresti si avand in vedere marimea sentintelor care trebuie verificate si stampilate, poate dura 1-2 luni. Vom face cunoscut momentul cand vom intra in posesia titlului.

RECOMANDARI ANPI :

1. ANPI recomanda adresarea la CEDO Strasburg pentru cei cu sume mari sau cu detineri vechi in FNI, adica pentru cei la care pierderile, prin executarea sentintei la nivelul pe care aceasta il prevede, sunt foarte mari. Cu cat suma detinuta este mai mare si mai ales, cu cat este mai veche in fond (adica din 1995, 1996, 1997, 1998) pierderile sunt din ce in ce mai mari, pentru ca se acorda doar valoarea unitatii de fond la care unitatile au fost achizitionate. Atragem atentia ca procesul la CEDO va avea o durata de minim 3 ani, dar apreciem ca CEDO Strasburg va oferi o despagubire integrala, la valoarea de 103720 lei/unitate si un platitor cert, bugetul statului. Recomandam totodata aceasta solutie pentru cei care nu au nevoie imediata de bani si care pot astepta aceasta rezolvare.

2. ANPI recomanda executarea silita a acestei sentinte numai pentru persoanele in varsta, cu sume mai mici si cu vechime mica in FNI, adica daca unitatile au fost achizitionate cu putin timp inainte de caderea FNI. Astfel pierderile sunt mai mici. Desi la prima vedere o astfel de alegere pare a insemna obtinerea despagubirii in timp scurt, atragem atentia ca, daca statul nu va oferi o solutie de achitare a acestor despagubiri, CNVM nu va avea de unde sa le acopere. Aceasta poate insemna o intarziere a carei durata nu o putem aprecia in obtinerea efectiva a despagubirilor.

Solicitam ca toti membrii ANPI sa ne contacteze in cel mai scurt timp pentru a-si exprima optiunea pentru una din cele doua cai si sa achite contributiile aferente, conform grilei de mai sus, pentru cei care doresc executarea si conform comunicatului din 01.09.2010, pentru cei care doresc adresarea la CEDO.

CUI NE ADRESAM :

- Membrilor ANPI, pentru a opta intre cele doua cai de punere in aplicare a sentintei

- Avand in vedere costurile mari ale executarii, acceptam sa ni se adreseze si investitori care nu sunt membri ai ANPI pentru a se putea folosi de titlul nostru si de celelalte demersuri pe care le facem si pentru membrii ANPI.

- Totodata, asteptam inscrieri in ANPI pentru tori cei care doresc sa se adreseze CEDO pentru corectarea acestei sentinte, care ne nemultumeste.

- In acelasi timp, asteptam inscrieri de la toti cei care nu se regasesc pe aceasta sentinta, pentru a-i putea ajuta si a-i repune in drepturi. In urmatoarea perioada, la cererea ANPI se va deschide un nou dosar la Tribunalul Bucuresti in care se vor judeca cereri de repunere in drepturi pentru o serie de membri ai ANPI, care ni s-au adresat in ultima perioada si a caror cerere de repunere in drepturi nu a putut fi judecata in dosarul 24632/3/2006. La acest dosar am putea adauga pe oricare dintre cei aproape 100.000 de investitori a caror plangere la politie nu a fost judecata si care nu au fost acceptati la despagubire in dosarul 24632/3/2006, din eroarea instantei. Pentru a-i putea, insa, ajuta si a-i repune in drepturi, toti cei care nu se vor regasi in dosarul 24632/3/2006, dar care stiu ca au facut plangere la politie in anul 2000, trebuie sa ni se adreseze cu cerere de inscriere, pentru a-i putea reprezenta in acest nou proces.

Vom reveni, in urmatoarea perioada, cu alte amanunte!

Presedinte ANPI
Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT din 20.09.2010    Avand in vedere interesul deosebit manifestat de membrii asociatiei cu privire la ultimele evenimente care au dus la arestarea domnului Sorin Ovidiu Vantu, facem cunoscute urmatoarele:

1. Domnul Sorin Ovidiu Vantu a fost exclus de la cercetarea penala in dosarul FNI, inca de la cercetarea care s-a facut la Parchet, in 2004. In prezent, judecarea dosarului penal FNI in instantele din Romania s-a incheiat, fara ca domnul Sorin Ovidiu Vantu sa fie in vreun fel implicat in acest dosar. Asa cum am comunicat anterior, in prezent pregatim acest dosar pentru judecarea la CEDO Strasbourg.

2. Arestarea recenta a domnului Sorin Ovidiu Vantu a fost in legatura cu implicarea acestuia in intretinerea in Indonezia a inculpatului Popa Nicolae, arestat de anul trecut in aceasta tara. Dupa cum stiti, din comunicatele anterioare, am facut cunoscut ca statul roman face demersuri pentru extradarea lui Popa Nicolae pentru a-si putea ispasi in tara pedeapsa de 15 ani inchisoare, la care a fost condamnat de catre instantele romane in dosarul penal FNI. Din documentele pe care le-a dat publicitatii Parchetul, am putut afla ca sunt probe conform carora Sorin Ovidiu Vantu trimitea frecvent bani in Indonezia pentru a-l ajuta pe Nicolae Popa ca sa se sustraga executarii acestei pedepse. In consecinta, atragem atentia tuturor investitorilor ca arestarea lui Sorin Ovidiu Vantu s-a facut intr-o cauza colaterala dosarului penal FNI, deci intr-o alta cauza si nu are legatura directa cu dosarul penal FNI. Atat celor care s-au entuziasmat la data arestarii dumnului Sorin Ovidiu Vantu, cat si celor care s-au aratat demoralizati, odata cu eliberarea acestuia din inchisoare, le explicam ca cercetarea lui Sorin Ovidiu Vantu are loc in continuare in libertate, chiar daca a fost eliberat din arest. Aceasta cercetare penala continua si isi va arata rezultatele de abia in viitor. Asa cum am mai precizat, in cazul in care inculpatul Popa Nicolae va fi adus in tara si in cazul in care vor exista noi elemente, Parchetul poate cere redeschiderea dosarului penal FNI, intr-o cale extraordinara de atac, care se numeste revizuire. Trebuie insa sa asteptam evolutia ulterioara a evenimentelor si eventualele noi probe pe care le va face publice Parchetul.

3. Fata de aceste ultime evenimente, facem cunoscut investitorilor ca strategia ANPI nu s-a modificat in niciun fel, principala noastra cale de rezolvare ramane adresarea la CEDO Strasbourg. Sentinta care se va da acolo va fi o sentinta impotriva Romaniei si va implica bugetul de stat, ceea ce ne va asigura un platitor cert pentru prejudicial care ne-a fost creat. Pe noi ne intereseaza sa recuperam prejudiciul care ne-a fost creat si aceasta s-a facut cu participarea decisiva a institutiilor statului roman. Orice straduinta pe care o face de acum incolo statul roman, in dorinta de a implica in dosarul FNI si alte persoane care nu au fost cercetate pana in prezent, este doar in favoarea statului roman si nu in favoarea investitorilor FNI. Procedand astfel, statul poate reusi atragerea la plata despagubirilor si a altor persoane, in dorinta de a degreva statul de o parte din sarcina de plata catre investitorii FNI. De aceea, precizam ca trebuie sa ne uitam la desfasurarea acestor evenimente cu interes, dar sa nu ne entuziasmam sau sa ne demoralizam in functie de acestea, deoarece nu au nicio influenta asupra hotararii care se va lua la CEDO, hotarare care nu poate sa fie decat in favoarea investitorilor FNI. De aceea, atragem atentia ca toate asteptarile noastre trebuie sa se indrepte acum exclusiv catre judecata care va avea loc la CEDO Strasbourg.
COMUNICAT din 1.09.2010    1. Incepand cu 01.09.2010 membrii vechi ai ANPI (toti cei inscrisi pana la 31.12.2009), care nu au achitat inca, in 2010, contributia pentru dosarul CEDO, o vor achita dupa urmatoarea grila:

- 25 lei pentru sume de recuperat intre 1.000.000 – 20.000.000 lei vechi
- 50 lei pentru sume de recuperat intre 20.000.000 – 50.000.000 lei vechi
- 1% din suma detinuta la 24.05.2000, calculata la valoarea de 103720 lei/unitate pentru sume de recuperat peste 50.000.000 lei vechi

Toti cei inscrisi in 2010, pana la 1 septembrie, precum si cei inscrisi in perioada 2000 – 2009, care au achitat in 2010 contributia CEDO dupa grila valabila pana la 01.09.2010, vor ramane la sumele deja achitate si nu trebuie sa achite nimic in plus.

2. Facem cunoscut ca, din informatii neoficiale de la sediul instantei, se pare ca motivarea recursului si dosarul ne vor fi puse la dispozitie in cursul lunii septembrie 2010, dupa terminarea vacantei judecatoresti. De indata ce vom avea acces la motivarea sentintei, vom reveni cu o explicare amanuntita a acesteia.

3. Avand in vedere ca sunt foarte multi investitori neinscrisi in ANPI, facem din nou apel la acestia sa se inscrie, pentru a-i putea ajuta la recuperarea investitiei. Datorita faptului ca judecarea cauzei FNI s-a incheiat in Romania, toti cei respinsi la despagubire nu vor putea reintra in drepturi daca nu se adreseaza CEDO Strasbourg sau in tara, pe o cale extraordinara de atac, demersuri pe care le va face ANPI. Chiar si cei admisi nu au o soarta usoara, deoarece, practic, sentinta data in Romania nu ii ajuta si trebuie rectificata prin rejudecare la CEDO. In ambele situatii este necesara inscrierea in ANPI pentru a beneficia de apararile pe care ANPI le face in instante.

4. Deoarece foarte multi membrii ANPI iau legatura cu asociatia la intervale mari de timp, plangandu-se ca nu au informatii despre ce se intampla la procese, repetam apelul nostru ca este de datoria membrilor ANPI sa tina legatura periodica cu asociatia. Cei care asteapta informatii despre dosarul penal din presa, vor astepta in zadar, deoarece informatiile despre acest dosar sunt complet interzise. Constatam ca si cei care au acces la internet, nu inteleg sa urmareasca macar periodic site-ul ANPI, ceea ce este regretabil, deoarece ar putea beneficia in timp real de informatii despre dosarele aflate pe rol. ANPI este in continuare deschisa sa acorde asistenta juridical si sa distribuie informatii reale despre situatia dosarului penal FNI, tuturor membrilor, cat si altor investitori FNI care ne contacteaza.

5. Precizam ca toate informatiile din presa referitoare la plati AVAS catre investitorii FNI se refera doar la fostii membrii ANI-FNI, care reprezentau doar 5% din totalul investitorilor si care au fost parte intr-un proces civil comercial, la care s-a dat o sentinta buna in 2007, sentinta care se poate executa si in baza careia o parte dintre acestia au primit deja banii. La cei 95% din investitorii FNI care se afla in dosarul penal, situatia este diferita si asa cum am aratat mai trebuie sa ne judecam la CEDO ca sa egalizam situatia din dosarul penal cu cea din dosarul comercial. In consecinta, rugam membrii ANPI, care au treaba doar cu dosarul penal, sa ignore orice informatie din presa, care se refera doar la dosarul comercial (chiar daca nu e precizat) si sa se informeze exclusiv de pe site-ul ANPI sau de la conducerea ANPI, telefonic sau prin vizite la sediu.COMUNICAT din 11.07.2010    1. Informam investitorii FNI ca ne aflam in a 14-a luna de cand s a pronuntat sentinta la Inalta Curte de Casatie si Justitie si instanta refuza sa ne puna la dispozitie motivarea sentintei si dosarul. Asa cum am mai informat, in lipsa acestora, suntem in imposibilitate de a completa dosarul CEDO si de a obtine titlul executoriu, necesar pentru executarea silita a sentintei si obtinerea despagubirii pentru cei care o vor accepta in modalitatea prevazuta de sentinta. Facem cunoscut ca la sesizarile facute de catre ANPI catre Consiliul Superior al Magistraturii si Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, nu am primit niciun raspuns.

2. Deoarece unii membri ANPI, care au de recuperat sume mici, introduse in FNI cu putin timp inainte de caderea fondului, doresc executarea sentintei chiar si la acest nivel (suma investita + indexari), ANPI va face demersuri (deja incepute de anul trecut) pentru a obtine titlul executoriu, in vederea executarii silite a CNVM, singurul platitor cert definit de sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Mentionam insa, ca nu vom putea continua aceste demersuri decat dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie va elibera motivarea sentintei si dosarul. Cei interesati, sunt rugati sa ni se adreseze doar cand vom anunta ca am obtinut titlul executoriu.

3. Avand in vedere ca suntem frecvent sesizati ca in tara isi ofera serviciile pentru executarea silita (obtinerea banilor), un anume avocat Radu Nicolae, prin interpusi, suntem nevoiti sa atragem atentia celor care doresc sa I incredinteze sperantele lor, ca acesta nu poate fi de buna credinta, in promisiunile pe care le face, atata timp cat nu exista nici o premisa reala pentru efectuarea executarii silite in prezent. Pur si simplu, acestor persoane li se fac promisiuni desarte.
Recomandam acestor investitori FNI sa se inscrie in ANPI, daca vor sa execute aceasta sentinta, cu costuri mai reduse si sa obtina banii prevazuti in aceasta sentinta. ANPI conlucreaza cu executori judecatoresti pentru efectuarea acestei operatiuni si va face demersuri oneste si transparente pentru ca toti cei ce I se adreseaza sa fie multumiti.COMUNICAT    1. Informam investitorii ca in ciuda demersurilor pe care ANPI le-a facut, nici pana in prezent, dupa aproape 11 luni, Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a intocmit motivarea sentintei data in 4.06.2009. Vom face o noua plangere catre Consiliul Superior al Magistraturii, cu privire la aceasta situatie.

2. Informam investitorii ca plangerea pe care am adresat-o in 04.12.2009 Curtii Europene a Drepturilor Omului, a fost inregistrata sub denumirea "ANPI contra Romania" cu nr. 194/2010. Instanta de la Strasbourg ne-a solicitat sa completam plangerea cu sentinta data in recurs si critica acesteia, ceea ce nu putem face, datorita faptului ca Instanta Suprema nu elibereaza motivarea sentintei si dosarul. Vom transmite cele necesare la Strasbourg de indata ce vom avea acces la dosar.

3. Observam ca lunga asteptare a acestei sentinte pronuntata de catre Inalta Curte a demobilizat investitorii, atat pe membrii ANPI, cat si pe cei care doreau sa se inscrie. Solicitam membrilor sa ramana alaturi de noi, cu convingerea ca prin demersuri persistente vom ajunge la rezultatul final pe care ni-l dorim cu totii. De asemenea, atragem atentia celor care sunt in afara asociatiei in prezent, sa profite de acesasta perioada in care lucrurile in mod inevitabil stagneaza, pentru a se inscrie in ANPI si a se informa. Acestia nu trebuie sa astepte momente in care se fac publice succese in lupta investitorilor pentru recuperarea banilor ca sa se decida sa se inscrie. Tocmai astfel de momente, in care nu se intampla nimic, sunt favorabile pentru a ne putea organiza mai bine pentru demersurile viitoare. Tuturor celor care sunt in afara asociatiei le spunem doar atat: Inscrieti-va, altfel nu veti izbandi!

4. In ultimele luni am primit numeroase sesizari cu privire la asa-zise asociatii, organizate pe plan local, care se ofera sa ajute investitorii sa isi recupereze banii de la FNI. Atragem atentia ca astfel de asociatii nu pot ajuta in niciun fel investitorii sa isi recupereze banii si nu prezinta niciun fel de credibilitate. Astfel de asociatii nu au participat la procesul penal pe parcursul desfasurarii lui in Romania, pana in prezent si ca urmare nu pot face niciun demers in numele investitorilor nici pe viitor. Cu atat mai putin astfel de asociatii se pot adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului, unde criteriile de reprezentare sunt verificate foarte strict. De aceea, solicitam tuturor membrilor ANPI, precum si tuturor celorlalti investitori, sa nu se lase atrasi de astfel de asociatii, conduse de persoane fara nicio pregatire juridica sau de specialitate, care doresc doar sa insele investitorii si sa castige niste bani de pe urma ignorantei lor. Asiguram inca odata investitorii FNI ca ANPI, asociatie profesionala cu experienta, face toate demersurile necesare pentru recuperarea banilor si ca investitorii ni se pot adresa cu toata increderea. Suntem permanent la dispozitia celor care ne solicita, cu toate informatiile necesare..
COMUNICAT    Informam investitorii ca nici pana in prezent ICCJ nu a elaborat motivarea sentintei de la recurs. Fara aceasta sentinta nu putem nici completa dosarul CEDO, pe care l-am trimis incomplet la Strasbourg in decembrie 2009, nici obtine titlul executoriu, pentru a executa sentinta de despagubire partiala, asa cum a pronuntat-o Instanta Suprema in 4.06.2009, pentru cei care vor dori sa accepte acest nivel de despagubire si nu vor mai dori sa astepte alte rezolvari viitoare.
Nu credem ca gresim afirmand ca motivul pentru care Inalta Curte nu efectueaza motivarea recursului de noua luni este ca din noiembrie 2009, s-a anuntat arestarea inculpatului Popa Nicolae in Indonezia. Saptamana trecuta autoritatile romane au anuntat aprobarea extradarii acestui inculpat de catre justitia indoneziana, urmand ca acesta sa fie adus in tara curand. Ca urmare, credem ca si efectuarea motivarii recursului nu va mai intarzia mult.
De indata ce va apare aceasta sentinta de recurs, vom efectua urmatoarele demersuri:

1. Vom completa in cel mai scurt timp posibil dosarul pentru CEDO Strasbourg, trimitand acolo actele necesare.

2. Vom face demersuri rapide pentru obtinerea titlului executoriu pe sentinta de recurs, in asa fel incat toti cei care nu mai vor sa astepte si doresc executarea sentintei de recurs, cu o despagubire partiala, la nivelul valorii de achizitii a unitatilor de fond, plus indexari, sa poata beneficia de asistenta ANPI, care va angaja si executoriu judecatoresc.
Atragem inca o data atentia ca ANPI nu va recomanda executarea silita, daca in urma cercetarilor vom afla ca in conturile CNVM, unicul platitor, nu se afla bani deloc sau vor fi sume mici, cu totul insuficiente. In aceste conditii, nu va merita sa platim taxe si executor degeaba si sa nu putem executa efectiv sentinta.
Atragem atentia, atat membrilor ANPI, cat si ne-membrilor ANPI, sa nu incerce executarea silita a sentintei pe cont propriu, pentru ca se vor lovi de mari inconveniente si de cheltuieli greu de suportat separat.
Vom face comunicari despre mersul acestor actiuni la momentul oportun, iar cei doritori vor putea sa ni se adreseze doar cand vor vedea ca am anuntat obtinerea titlului executoriu.

3. Vom face o cerere de revizuire a sentintei de recurs, care se va judeca in tara, tot la Inalta Curte, de indata ce inculpatul Popa Nicolae va fi adus in tara. Membrii ANPI trebuie sa urmareasca comunicatele ulterioare deoarece vom afisa un formular de revizuire, pe care toata lumea trebuie sa il completeze si sa ni-l trimita la sediu.

Recomandam insistent membrilor sa urmareasca asiduu comunicatele ulterioare, deoarece situatia este foarte fluida si pot aparea oricand elemente noi.


Presedinte ANPI
Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT    Am luat hotararea ca toate dosarele persoanele pe care le reprezentam sa fie transmise la CEDO Strasbourg, urmand ca Instanta Europeana sa hotareasca pentru toate aceste persoane.
Numai in cazuri exceptionale (situatii de urgenta, in care investitorii nu mai pot sa astepte) si numai in functie de banii pe care ii vom gasi in conturile CNVM, singura entitate care ne poate despagubi, vom proceda la executari silite pentru cei care se multumesc doar cu o despagubire partiala la nivelul sumei investite (la valoarea de achizitie a unitatilor de fond + indexari legale), asa cum suna sentinta definitiva si irevocabila pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in 4.06.2009. Atragem atentia ca este posibil sa nu gasim bani in conturile CNVM sau sa gasim foarte putini bani, deoarece aceasta institutie nu se finanteaza de la bugetul statului, ci din taxele percepute in piata de capital, sume mult sub necesitatile pentru a fi despagubiti chiar si numai membrii ANPI.
Noi nu recomandam aceasta solutie, dar la cererea expresa a investitorilor vom proceda la astfel de executari ale sentintei, de indata ce vom putea obtine titlul executoriu. Am facut deja demersuri pentru a obtine acest titlu, dar am fost refuzati de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tribunalul Bucuresti, precum si Consiliul Superior al Magistraturii, la care ne-am plans, cerandu-ni-se sa astepam pana cand Inalta Curte de Casatie si Justitie va motiva sentinta de recurs si va transmite dosarul la Tribunalul Bucuresti. Astazi s-au implinit 7 luni de cand Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a efectuat aceasta motivare, dar nu avem altceva de facut decat sa asteptam ca Instanta sa termine de efectuat aceasta lucrare. Vom reveni cu informari de indata ce situatia se va schimba.
Asteptam cu interes si o eventuala oportunitate pentru exercitarea unei cai extraordinare de atac (revizuire) a acestei sentinte, daca inculpatul Popa Nicolae va fi adus in tara si va fi cercetat de catre Parchetul Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ultimile informatii pe care le avem sunt ca acesta va fi adus in tara in luna ianuarie 2010. Oricum va trebui sa facem aceasta cerere pana in 4.06.2010 deoarece termenul de exercitare a caii de atac este de un an de la pronuntarea sentintei de recurs.
Asa cum am informat, am trimis deja o plangere preliminara la CEDO Strasbourg si de indata ce va apare motivarea sentintei de recurs (termen care credem ca este foarte apropiat), vom completa cererea si vom trimite la Strasbourg si dosarele membrilor pe care le pregatim in prezent. In vederea acestei actiuni toti membrii vechi vor achita plusul de contributie pentru reprezentare la CEDO dupa urmatoarea grila:
- 25 de lei pentru sume de recuperat pana in 20 milioane lei vechi
- 50 de lei pentru sume de recuperat intre 20-100 milioane lei vechi
- 100 de lei pentru sume de recuperat peste 100 milioane lei vechi.
Exceptie fac cei care doresc executarea sentintei date in tara si pentru care vom stabili, impreuna cu executorul judecatoresc, costurile pentru fiecare persoana in parte.
Membrii vechi care nu au facut apel si recurs si nu au platit contributii la vremea lor (2006-2008), dar care vor sa isi aduca la zi dosarul si sa se adreseze CEDO, vor plati si suma de 100 lei pentru beneficiul de pe urma acestor cai de atac.
Rugam insistent membrii ANPI care au facut apel si recurs si care au primit comunicari acasa de la instante sa plateasca statului cheltuieli de judecata pentru respingerea acestor cai de atac, sa NU plateasca nimic pana nu discuta cu conducerea asociatiei ce cale vor sa urmeze.


Presedinte ANPI
Nicolaevici Mihail ParisPrima paginγ | Formulare | Contact