Dosar penal FNI 2011

COMUNICAT din 13.12.2011   
1. Deoarece avem numeroase semnale in acest sens, atragem din nou atentia tuturor investitorilor ca este obligatoriu sa verifice daca au fost admisi la despagubire pe sentinta dosarului penal FNI. Spunem aceasta deoarece nu toti investitorii au fost admisi la despagubire, datorita erorilor instantei, existand si in prezent circa 90.000 de persoane care inca nu se regasesc pe sentinta.

Cei care nu dispun de acces la calculator sau la internet sau nu stiu sa caute, sunt rugati sa se adreseze ANPI.

Pentru remedierea acestei situatii, dupa verificari si in cazul in care persoana nu este admisa la despagubire, trebuie facuta cerere de repunere in drepturi la instanta. In acest sens, exista un dosar de repunere in drepturi, care are urmatorul termen de judecata pe 02.02.2012.

2. In ultima perioada am fost sesizati de mai multe ori ca escrocii care promit executarea dosarului penal FNI si recuperarea imediata a banilor au ajuns si in judetul Alba. Acestia incaseaza bani pe degeaba si inseala investitorii, deoarece nu se poate face in prezent executarea dosarului, in conditiile in care exista o lege din februarie 2011 care blocheaza pe termen nedeterminat orice despagubire la FNI.

Rugam pe toti cei interesati de recuperarea banilor si care inca nu beneficiaza de informatiile calificate ale ANPI, sa se adreseze asociatiei, care ii poate ajuta. Deocamdata noi continuam judecata la CEDO Strasbourg si vom incepe recuperarea banilor doar atunci cand va fi posibil. ANPI ofera pentru toti investitorii informatii in timp real pe site-ul asociatiei, astfel incat sa cunoasteti permanent care este situatia demersurilor pe care le facem pentru recuperarea sumelor de la FNI.COMUNICAT din 30.11.2011   
In atentia celor care inca nu au fost admisi la despagubire (nu figureaza pe sentintele date pana in prezent pentru FNI)

Informam pe cei in cauza, care au depus cerere de repuneri in drepturi, prin ANPI, ca acestea au fost depuse la dosar si se afla in vederile instantei pentru rezolvare.

Din pacate, la termenul din 24.11.2011, s-a repetat situatia de lipsa de procedura de citare corecta a tuturor partilor, respectiv cu o parte din inculpati si dintre partile civilmente-responsabile, care nu au fost gasiti pentru a li se preda citatia. In lipsa acestor formalitati nu poate incepe nicio judecata.
In consecinta, cauza a fost amanata pentru data de 02.02.2012.
Atragem inca o data atentia tuturor celor care au interes in acest dosar, ca nu este vorba decat de o amanare si ca situatia lor va fi rezolvata cu siguranta.

Totodata, ne folosim de aceasta amanare, pentru a atrage din nou atentia celor care nu se regasesc inca pe sentintele FNI, ca este un nou prilej, probabil ultimul, de a folosi perioada pana la 02.02.2012 pentru a lua legatura cu ANPI si a face demersuri la dosar, pentru ca si situatia lor sa fie rezolvata, adica sa fie repusi in drepturi.
Astfel de situatii nu se rezolva de la sine si cei care nu se vor interesa risca sa piarda si ultima posibilitate de a-si asigura recunoasterea dreptului de a recupera investitia la FNI
.

Presedinte ANPI,
Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT din 18.10.2011   
1. In atentia celor care inca nu au fost admisi la despagubire (nu figureaza pe sentinta)

Informam pe cei interesati ca in 13.10.2011 s-a desfasurat la Curtea de Apel Bucuresti un termen de judecata in dosarul 1469/3/2011, dosar care se refera exclusiv la repuneri in drepturi ale investitorilor FNI care inca nu au fost admisi la despagubire. Avand in vedere ca instanta nu a obtinut inca toate informatiile privind inculpatii, solicitate de la termenul anterior, judecata s-a amanat pentru data de 24.11.2011.

2. In atentia tuturor membrilor asociatiei, precum si a restului investitorilor FNI care nu sunt membrii ANPI, dar care au fost admisi deja pe sentinta

Inca o data, atragem atentia asupra actiunilor vatamatoare desfasurate in toata tara de o serie de avocati fara activitate, direct sau prin interpusi, care pretind ca pot executa sentinta penala si obtine despagubirile pentru investitorii FNI. Desi a trecut aproape un an de la data cand s-a putut obtine titlul executoriu pe sentinta, pana in prezent nu s-a efectuat nici o executare, pentru ca nu este posibil, asa cum am explicat in comunicatele precedente.

Chiar daca s-ar incepe o executare, ea nu poate fi dusa la bun sfarsit, deoarece nu exista niciun ban pentru investitorii FNI in conturile CNVM, care este singurul care ar putea face plati. Investitorii trebuie sa inteleaga ca peste prevederile legii care a fost data de Guvern, pentru protejarea CNVM si AVAS, nu se poate trece. Cei care pretind ca o pot face, sunt niste escroci, care doar pretind bani, fara a putea duce la bun sfarsit operatiunea la care se angajeaza.

Atragem atentia investitorilor din judetul Timis asupra numitului Saul Beloia, care este prezentat in presa locala ca fiind jurist de meserie si intermediar pentru Cabinetul de Avocatura Radu Nicolae din Bucuresti. Numitul bate la usile investitorilor si pretinde ca le poate intermedia executarea, solicitandu-le acte si bani. Acelasi pretinde ca este el insusi investitor si ca acum un an a dat intamplator peste numita Casa de Avocatura, care l-a convins sa purceada la executare. Domnul Beloia pretinde ca face aceasta munca gratuit, ceea ce este in mod neindoios o minciuna, pentru ca a da o multime de telefoane si a trimite scrisori implica mari cheltuieli. Sigur ca aceasta persoana face aceasta munca fiind platita de Cabinetul de Avocatura cu scopul de a induce in eroare pe investitorii FNI. Rugam pe toti cei care vor fi abordati de domnul Beloia sa refuze colaborarea cu acesta.

Acelasi sfat si pentru investitorii din Dolj care sunt chemati in mod repetat sa se intalneasca cu alti intermediari la o casa de cultura.

Toti cei care doresc sa-si rezolve in mod serios problema, sunt indemnati sa se inscrie in ANPI.COMUNICAT din 15.06.2011   
1. In atentia celor care inca nu au fost admisi la despagubire (nu figureaza pe sentinta)

Pe 09.06.2011 a avut loc la Curtea de Apel Bucuresti, Dosar 1469/2/2011 un termen de judecata in primul dosar de repunere in drepturi pentru cei care inca nu au fost admisi pe sentinta. Datorita faptului ca inculpatul Popa Nicolae, adus de curand in tara, a solicitat termen pentru angajarea unui avocat si pentru inlocuirea unui alt inculpat decedat intre timp, cu mostenitorii acestuia, instanta a acordat termen pentru data de 13.10.2011. In aceste circumstante nu s-a putut discuta nimic si toate discutiile au fost amanate pentru 13.10.2011. Instanta nu a avut alt termen mai scurt deoarece perioada 01.07 – 15.09 se deruleaza vacanta judecatoreasca.
Acest termen foarte lung vine in intampinarea celor care inca nu ne-au sesizat cu privire la faptul ca nu au fost admisi inca la despagubire. Este o perioada generoasa, timp in care, toti cei interesati pot verifica sentinta Tribunalului Bucuresti din martie 2007 aflata pe site-ul tmb.ro si cei care nu se regasesc acolo sunt rugati sa ia de indata legatura cu asociatia pentru a formula cereri de repuneri in drepturi. Cei care nu au posibilitati pot lua legatura telefonic cu asociatia si vom verifica noi daca au fost admisi la despagubire.
Facem inca o data apel la cei care, din diferite motive, nu si-au facut aparari pe timpul judecarii dosarului in Romania, sa profite de acest ragaz pentru a solicita repunerea in drepturi si a fi admisi la despagubire. Cei care nu inteleg ca macar in acest ultim ceas, sa se ocupe de detinerea lor, s-ar putea sa regrete ulterior faptul ca nu au dat dovada de interes.

2. In atentia tuturor investitorilor FNI, in special a celor interesati de executarea sentintei date in Romania

In comunicatul din 02.03.2011, am adus la cunostinta investitorilor ca Guvernul Romaniei a emis Ordonanta de Urgenta nr. 4/2011, privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea AVAS si pentru executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titlu executor. In aceasta ordonanta era un paragraf care se referea la orice institutie a statului, dar al carei prim beneficiar urma sa fie CNVM, singurul platitor solvabil dispus in sentinta penala FNI. Prin ordonanta respectiva i s-a dat posibilitate CNVM sa solicite instantei suspendarea executarilor silite, in cazul sentintei penale FNI, pe termen nelimitat.
De curand, ordonanta a fost aprobata de catre Parlament si a devenit Legea nr. 92/06.06.2011, publicata in MO partea I, nr. 402, din 08.06.2011. Cei ce mai sperau ca macar in viitorul apropiat va exista o posibilitate de executare silita a CNVM, isi vad acum spulberate ultimele sperante, deoarece parlamentul a imbunatatit legea, in favoarea CNVM si in defavoarea investitorilor FNI, adaugand urmatoarele paragrafe:

- “Creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor si autoritatilor publice se achita din sumele aprobate cu aceasta destinatie prin bugetele acestora sau, dupa caz, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva.
- Creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor si autoritatilor publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si functionare, inclusiv a celor de personal, in scopul indeplinirii atributiilor si obiectivelor legale, pentru care au fost infiintate”.

Aceasta inseamna ca nici o institutie a statului nu va mai putea fi executata silit, deoarece aceasta cerere nu ar avea nici un efect, atata timp cat legea zice ca obligatiile de plata nu se vor mai putea incasa din orice suma aflata in conturile institutiei care trebuie sa plateasca. Nimeni nu va mai putea sa se atinga de sumele aflate in conturi, necesare pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si functionare ale institutiei respective, inclusiv a celor pentru plata salariatilor. Cum CNVM este o institutie mica, ale carei venituri se duc in proportie de 80% pentru plata salariatilor, iar restul de 20% pentru cheltuieli de functionare, este evident ca nu exista alte sume care sa poata fi executate de catre investitorii FNI.
Pe de alta parte, primul paragraf citat mai sus stabileste ca datoriile CNVM catre investitorii FNI se pot plati doar daca, in viitor, din surse pe care nu le putem intui inca, CNVM va stabili un capitol special in bugetul propriu, in care va varsa sume de care se va putea dispensa, acesta fiind singurul capitol din bugetul CNVM care va putea fi executat silit. Mai precis spus, o institutie a statului nu va mai putea fi silita sa plateasca, ci va plati doar cand va voi aceasta. In cazul in care, CNVM nu infiinteaza un astfel de capitol in bugetul pe anul viitor sau pe urmatorii ani, sau nu il infiinteaza si nu varsa in el nici un fel de sume, investitorii FNI nu vor avea de unde sa recupereze banii. Chiar si in cazul in care se va infiinta, intuim ca sumele varsate in acest capitol de buget vor fi foarte mici, fata de necesitatile de plata catre investitorii FNI.
Practic, prin emiterea acestei legi s-a stopat, fara nici o limitare in timp, despagubirea investitorilor FNI, in baza sentintei penale pronuntata in Romania.
De aceea, reamintim faptul ca ANPI a aratat cu mult timp in urma ca pentru a fi siguri de incasarea despagubirii, investitorii trebuie sa continue judecata si la CEDO Strasbourg. Reamintim ca ANPI s-a adresat CEDO Strasbourg inca din 04.12.2009 si ca dosarul a fost inregistrat sub nr. 194/2010, ANPI contra Romania. Invitam pe toti cei interesati sa-si rezolve situatia sa se inscrie in ANPI pentru a putea beneficia de dosarul nostru inregistrat la CEDO Strasbourg.

Presedinte ANPI,
Ec. Nicolaevici Mihail ParisCOMUNICAT din 26.05.2011   
Aducem la cunostinta investitorilor ca CEDO Strasbourg ne-a confirmat primirea analizei sentintelor date in Romania. In completare, instanta ne-a solicitat sa depunem la dosar copiile adeziunilor membrilor asociatiei, lucrare pe care urmeaza sa o efectuam in perioada urmatoare.
Fata de situatia de mai sus, rugam pe toti cei care mai doresc sa se inscrie, sa grabeasca aceasta operatiune.
Totodata, rugam pe toti membrii care au modificari de BI, de adresa, de nume, precum si pe mostenitorii titularilor decedati in ultimii ani, sa ia legatura cu asociatia si sa ne trimita documentele la zi, pentru a actualiza evidenta, in vederea transmiterii datelor corecta la CEDO Strasbourg
.
Repetam rugamintea ca toti membrii ANPI sa tina legatura cu asociatia prin vizite periodice la sediul din Bucuresti, telefonic, sau prin email.

In atentia membrilor ANPI din Sibiu
Atragem atentia acestor membrii sa verifice daca au fost admisi sau sunt in curs de a fi admisi in dosarele din Bucuresti, inainte de a da curs citatiilor la Tribunalul Sibiu, in dosarul 1509/85/2011. Instanta de la Sibiu, fara a sti care este stadiul admiterilor in dosarele care s-au judecat la Bucuresti si in care au fost judecati si admisi si o mare parte din investitorii din Sibiu, ca sa nu greseasca, a citat in prezent pe toti investitorii FNI din judetul Sibiu, fara exceptie. De aceea, cei care au fost reprezentati in dosarele din Bucuresti de catre ANPI si au fost admisi sau sunt in curs de a fi admisi, nu mai trebuie sa se judece la Sibiu si trebuie sa anunte instanta ca dosarele lor au fost rezolvate la Bucuresti.
Fata de aceasta situatie, repetam apelul fata de investitorii din Sibiu sa ia legatura cu ANPI pentru a verifica care este situatia lor pana in momentul de fata. Reamintim investitorilor ca au obligatia sa contacteze asociatia de indata ce primesc orice citatie de la instanta si sa nu faca nici un demers inainte de a se consulta cu asociatia.

In atentia membrilor ANPI care au primit citatii in dosarul 10283/3/2011 al Sectiei a II-a Penala a Tribunalului Bucuresti
Facem cunoscut membrilor ANPI care au primit citatii in 2008 si 2009 pe dosarul 3909/2/2008 ca cererile lor de apel si de recurs, pentru care au primit citatii in acest dosar, nu au fost rezolvate, din vina instantei, la acel moment. Prin insistenta ANPI s-a trimis acest dosar spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti, unde a primit nr actual 10283/3/2011. Foarte putini membrii ne-au contactat ca sa ne anunte de primirea citatiilor in acest dosar. De aceea, repetam obligatia primordiala a membrilor ANPI este de a ne contacta de indata ce primesc o citatie de la instante si de a nu face nici un demers fara stiinta asociatiei.
Informam membrii ca asociatia s-a prezentat la acest dosar si ca termenul urmator de judecata este 15.06.2011. Toti cei care au modificari de date ar trebui sa le actualizeze ca sa putem da instantei o evidenta la zi. Asociatia va face toate apararile necesare pentru ca toti cei care nu au fost admisi la despagubire din acest dosar, sa fie admisi.

Presedinte ANPI,
Nicolaevici Mihai ParisCOMUNICAT din 05.05.2011   
In atentia celor care nu au fost inca admisi la despagubire

Va informam ca instanta de la Curtea de Apel Bucuresti a fixat termen pentru judecarea apelului in data de 09.06.2011. Avand in vedere ca termenul este generos, mai avem inca o luna in care putem depune cereri pentru cei care inca nu au fost admisi la despagubire, desi au depus plangeri in iunie 2000 la politie, plangeri care insa nu le-au fost judecate pana in prezent. Rugam pe toti cei interesati sa grabeasca intocmirea cererilor si sa se incadreze in termenul indicat.

Presedinte,
Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT din 12.04.2011   
In ziua de 07.04.2011 s-a desfasurat al doilea termen la dosarul de rejudecare apel, la care am depus toate cererile care au sosit la sediu pana in ziua de 06.04.2011. Restul cererilor care ne-au fost trimise dupa aceasta data le vom aduna si le vom depune la termenul urmator.
Am convenit cu instanta ca sa recunoasca reprezentarea de catre ANPI a tuturor membrilor asociatiei, conform noilor reglementari din Codul de Procedura Penala, motiv pentru care, instanta nu va mai trimite citatii la toti membrii ANPI, care ne-au trimis cereri. Toti membrii ANPI au obligatia de a se informa despre cursul procesului de pe site-ul ANPI, sau telefonic la sediu.
Termenul de judecata nu a fost inca stabilit din cauza faptului ca instanta era aglomerata si a cerut cateva zile pentru a stabili termenul, dar il vom afla de la condica si il vom afisa pe site in timp util. In opinia noastra, termenul va fi dupa 15.05.2011.
Avand in vedere ca in ultima perioada am primit noi semnale, conform carora, actiunea unor avocati incorecti continua, atragem din nou atentia investitorilor sa nu se lase indusi in eroare de promisiunile acestora si sa nu se lase prada dorintei lor necugetate de a executa sentinta data in Romania in orice conditii. Am avut semnale din Ploiesti, precum si din Drobeta Turnu-Severin, conform carora, aceeasi avocati – Radu Nicolae si Cernatescu Lidia – isi continua actiunile prin care manipuleaza si induc in eroare investitorii dezinformati. Atragem inca o data atentia, ca pe materialele pe care le primesc acesti investitori li se promite ca banii se vor lua de la AVAS, desi AVAS-ul este scos din dosarul penal din anul 2008. De asemenea, reamintim ca nu mai este posibila nici o executare in prezent, deoarece acestea au fost suspendate in baza prevederilor OUG nr. 4/02.02.2011.
Acesti avocati va vor duce cu vorba o perioada, pana veti renunta. Aceasta insa va fi suficient ca sa-si indeplineasca misiunea, deoarece atunci va fi prea tarziu ca sa va mai inscrieti in ANPI si sa va putem trimite dosarele la CEDO. Facem apel inca o data, mai ales pentru cei care nu se regasesc pe sentinte, sa se inscrie in ANPI pentru a-i putea repune in drepturi, in tara sau la CEDO.
Vom reveni cu alte amanunte.


COMUNICAT din 22.03.2011    In atentia celor care inca nu au fost admisi la despagubire si sunt interesati de dosarul de rejudecare care a inceput pe 17.01.2011 :

Informam pe cei interesati ca dosarul de rejudecare s-a amanat pentru 07.04.2011, termen pana la care, instanta a acceptat sa mai primeasca cereri. Dupa acest termen, instanta va cita pe toti cei care au depus cereri, atat in prezent la Curtea de Apel, cat si cei care au depus cereri in decembrie 2010 – ianuarie 2011 la Tribunalul Bucuresti si nu au fost admisi atunci. Toate aceste cereri vor fi reprezentate in continuare de catre ANPI si vom insista pentru admiterea lor.
Informam pe cei interesati ca primim in continuare si dupa 07.04.2011 sesizari si cereri cu privire la persoane care inca nu au fost admise la despagubire, dar ca nu le vom depune decat daca situatia dosarului ne-o va permite. Daca nu ne-o va permite, le vom folosi dupa judecata de la Curtea de Apel, cand aproape sigur, dosarul se va reintoarce la Tribunalul Bucuresti pentru refacerea judecatii. Vom da mai multe amanunte la momentul oportun.
Pana atunci repetam indemnul nostru ca toata lumea sa foloseasca informatiile din comunicatele precedente, adica:

- Sa se verifice pe sentinte daca au fost admisi la despagubire

- Sa trimita contributia pentru Dosarul CEDO, daca inca nu au facut-o

- Sa nu se lase amagiti de avocatii sau orice alte persoane care promit executarea sentintei in tara.

Presedinte ANPI.
Ec. Nicolaevici Mihail Paris


COMUNICAT din 04.03.2011    In atentia celor care nu au fost inca admisi la despagubire si care vor sa faca cereri la dosarul de rejudecare FNI :

Facem cunoscut ca, intr-o procedura de urgenta, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit deja termenul pentru judecarea apelului in dosarul de rejudecare FNI, termen fixat pentru 17.03.2011.
Avand in vedere aceasta situatie, rugam pe toti investitorii care inca nu s-au verificat daca figureaza pe sentinte, sa o faca si sa ne sesizeze de urgenta, pentru ca nu mai este timp. Termenul acordat de Curtea de Apel este mai scurt cu peste 1 luna decat cel pe care noi l-am apreciat. De aceea, toata lumea trebuie sa urgenteze operatiunea de verificare a sentintelor si de sesizarare a ANPI. Cei care nu au posibilitati ii rugam sa ne sesizeze pentru a-i verifica noi.

In atentia tuturor investitorilor FNI

Reamintim pentru cei care nu inteleg, sau nu au vazut comunicatele noastre de la sfarsitul anului 2010, ca ne aflam la o ora de bilant, la care procesul FNI s-a terminat in Romania. Nu mai exista decat un dosar in care mai pot fi admisi cei care inca nu au fost admisi la despagubire pana in prezent.
Pentru orientarea tuturor celor care doresc sa-si verifice situatia, reamintim ca toti trebuie sa verifice sentinta Tribunalului Bucuresti nr. 423/20.03.2007, care se afla pe site-ul www.tmb.ro, in pozitia a II-a, sub poza tribunalului. Faceti click pe denumirea sentintei si va duce la 12 fisiere unde sunt cei admisi in ordinea alfabetica. Cei admisi pe aceasta sentinta au ramas admisi pana la sfarsitul judecatii si nu mai trebuie sa apara si pe sentintele de la Curtea de Apel, sau de la Inalta Curte.
Numai cei care nu se regasesc pe sentinta tribunalului din 2007, pot verifica si Minuta sentintei din 18.06.2008 de la Curtea de Apel, care se afla pe site-ul ANPI la fisierul Dosar penal FNI 2008, inscrisa cu rosu la finalul comunicatului din 30.06.2008. Nu au importanta listele cu cei respinsi, de interes este numai lista cu admisi.
Nu verificati si nu luati in seama sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 2098/04.06.2009.
La cele doua liste de mai sus, se mai adauga doar lista de 724 de persoane admise prin sentinta Tribunalului nr. 38 din 20.01.2011 a doua rejudecare.
Cine nu se afla pe nici una dintre aceste trei liste de admisi, inseamna ca pana in prezent nu a fost admis la despagubire si trebuie sa apeleze la acest dosar de rejudecare, cu termen in apel la Curtea de Apel la 17.03.2011. Toti cei care nu se vor inscrie in ANPI si nu vor face cereri la acest dosar de rejudecare, risca sa ramana definitiv in afara despagubirii. Facem, pe aceasta cale, inca un apel la cei care stau pasivi, crezand ca lucrurile se rezolva de la sine si ii invitam sa se inscrie in ANPI, pentru a le putea face aparari la dosar.
Reamintim si faptul ca, cei care nu vor fi admisi nici la aceasta rejudecare, vor avea posibilitatea, adresandu-se prin ANPI la CEDO, sa fie repusi in drepturi de catre instanta de la Strasbourg. Desigur ca aceasta varianta este, din nou, valabila doar pentru cei care se inscriu in ANPI, ca sa poata beneficia de apararile pe care le-am facut pana acum in dosar.
Pentru toti cei care figureaza pe sentinte, dar au de facut doar reparatii de nume si adresa, le indicam ca se pot face si astfel de cereri, la acest dosar de rejudecare din 17.03.2011.
Celor care sunt nemultumiti de faptul ca nu le-au fost trecute pe sentinta, toata carnetele, sau numarul unitatilor la fiecare carnet, le comunicam ca, inca din 2008, Curtea de Apel a dispus ca sentintele sa nu mai contina decat nume si adrese, urmand ca unitatile de pe toate carnetele sa fie valorificate la prezentarea pentru executare. De aceea, semnalam ca astfel de lipsuri nu mai trebuie cerute la corectare, pentru ca instantele vor refuza sa faca astfel de corecturi. Este suficient ca, un titular sa apara o singura data cu numele si adresa corecta ca admis la despagubire, iar carnetul/carnetele ii vor fi verificate si valorificate la prezentarea la executare.


COMUNICAT din 02.03.2011    În atentia tuturor investitorilor FNI, membri ANPI, sau care nu sunt membri ANPI :

Facem cunoscut ca de curând, am aflat despre aparitia unei legi, care, prin prevederile sale, face imposibila executarea sentintei penale FNI. Astfel, pe 04.02.2011, a fost publicata în Monitorul Oficial, partea I, nr. 96/04.02.2011 Ordonanta de Urgenta a Guvernului României nr. 4/02.02.2011, care stabileste prevederi pentru executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii.
La art. IV se face o completare la celebra Ordonanta a Guvernului Nastase nr. 22/2002, prin care se stabileste ca "în cazurile în care, din motive temeinice privind realizarea atributiilor prevazute de lege, institutia debitoare nu-si poate îndeplini obligatia de plata, aceasta va putea solicita instantei judecatoresti acordarea, în conditiile legii a unui termen de gratie, sau/si stabilirea unor termene de plata esalonata a obligatiei respective."
Despre emiterea acestei Ordonante am aflat pe 25.02.2011, la Înalta Curte de Casatie si Justitie, cu prilejul termenului de judecare a contestatiei la titlul executoriu, depusa de catre CNVM. De la avocatul CNVM am aflat ca deja s-a obtinut suspendarea oricaror executari pe termen nedeterminat, probabil pâna la gasirea unei solutii de finantare pentru plata despagubirilor.
Având în vedere, aceste noi elemente aparute în cazul celor care doresc executarea silita a sentintei, asa cum suna aceasta în acest moment, fara a mai dori sa mearga cu judecata la CEDO Strasbourg, va informam ca din acest moment o executare a sentintei este absolut imposibila si orice insistenta pe aceasta cale nu face decât sa produca cheltuieli inutile, rezultate nule si o dezamagire în plus. De aceea, tragem un nou semnal de alarma, la adresa celor încapatânati, care vor cu tot dinadinsul sa execute aceasta sentinta, ca nu au sanse de reusita, chiar daca apeleaza la avocati. La modul cum arata acum situatia, apreciem ca nu sunt sanse pentru executari silite ale sentintei decât peste 1 -2 ani, cu conditia ca situatia economica a tarii sa se îmbunatateasca si sa se gaseasca o solutie de finantare. ANPI va initia discutii exploratorii cu CNVM pentru gasirea unei solutii si va vom informa în timp util asupra rezultatelor.
Având în vedere situatia de mai sus, atragem înca odata atentia asupra caracterului înselator al ofertelor care circula în tara la adresa investitorilor care ar dori sa execute sentinta. În ultimele saptamâni, am fost informati asupra scrisorilor pe care le trimite un anumit avocat Danca Eusebiu si asupra scrisorilor trimise de o avocata din Prahova catre investitorii din Sibiu! Acestia sunt probabil avocati fara angajamente, în aceasta perioada de criza, în cautarea unor fraieri pe care sa-i induca în eroare cu privire la posibilitatea executarii acestei sentinte. Dupa cum vedeti nu actioneaza în localitatea din care provin, ci în alte orase, în care nu sunt cunoscuti. În scrisorile trimise, pretind ca vor lua banii de la AVAS, în conditiile în care, aceasta institutie a fost scoasa din proces înca din 2008! Unii pretind ca vor face executarea pe propria cheltuiala, ceea ce este extrem de dubios, având în vedere ca executarea nu se poate face fara cheltuieli si acestea sunt destul de însemnate si trebuie platite înainte. Probabil ca acesti avocati conteaza pe faptul ca investitorii vor platii cât li se cere la final, fara ca suma sa fie agreata înainte, ceea ce reprezinta o alta încalcare a statutului avocatului. Cel mai periculos este însa, faptul ca unii avocati, solicita predarea carnetului în original, ceea ce este foarte grav, pentru ca poate lasa investitorii fara bani si fara dovada detinerii acestui drept, daca cei care solicita împuternicirea ar disparea.
Asociatia noastra, care are si functie de informare si protectie a investitorilor, îsi face datoria sa va atraga atentia asupra acestor practici ilegale, sau cel putin dubioase si va sfatuieste sa nu dati curs unor astfel de solicitari. Având în vedere si aparitia Ordonantei de mai sus, apreciem ca orice executare a devenit imposibila, iar cei care au dat împuterniciri si carnetele unor astfel de avocati ar trebui de urgenta sa-si retraga acceptul, precum si orice act sau bani pe care i-au avansat.
Situatia noua care a aparut, ca urmare a Ordonantei de Urgenta din 04.02.2011, confirma avertismentele lansate de catre ANPI înca din octombrie 2010 si mai înainte. Înca din anul 2002, dupa aparitia celebrei Ordonante 22/2002, am anticipat ca pentru rezolvarea problemei FNI va fi nevoie sa mergem pâna la CEDO Strasbourg. De aceea, înca de atunci, am aratat necesitatea ca toti membrii ANPI si cei care se vor mai înscrie, sa accepte ca o solutie de rezolvare a problemei FNI, trebuie sa aiba în vedere ca punct final, dupa terminarea judecatii în România, adresarea dosarului la CEDO Strasbourg. Situatia de acum, confirma întrutotul ca anticiparile ANPI au fost corecte. Interesele guvernantilor din România, în cazul FNI, indiferent de partidul care s-a succedat la putere, începând cu anul 2000 pâna în prezent, au fost întotdeauna contrare interselor investitorilor FNI. De aceea, judecata s-a desfasurat sub influenta, a fost taraganata si ni s-au pus piedici insurmontabile, pe tot timpul acestor ultimi 11 ani. Reaua-vointa a guvernantilor, precum si a instantelor care au actionat la ordinul acestora este dincolo de orice dubiu. ANPI a facut pe tot timpul procesului referiri la marile piedici pe care le întâmpinam în instanta. Pentru ca reprezentam singura entitate care facea o aparare acerba, de calitate, în favoarea investitorilor FNI, instantele au facut nenumarate încercari de a ne elimina din dosar si a împiedica reprezentarea investitorilor FNI de catre ANPI. Toate aceste abuzuri si ilegalitati, vor fi valorificate de noi în fata instantei de la Strasbourg.
Având în vedere toate cele de mai sus, atragem înca o data atentia tuturor investitorilor FNI ca singura lor speranta pentru o rezolvare corecta a dosarului FNI este adresarea catre CEDO Strasbourg. În acest sens, solicitam tuturor sa refuze orice alta încercare de amagire pe care le-o ofera niste neaveniti si invitam pe toti cei care doresc cu adevarat sa-si rezolve situatia, sa se înscrie în ANPI si sa participe la procesul pe care îl intentam României la CEDO Strasbourg. Facem cunoscut ca pregatirile pentru trimiterea dosarului la CEDO Strasbourg sunt în faza finala, urmând ca lucrarea sa plece pâna la finalul acestei luni.

Nicolaevici Mihail Paris
Presedinte ANPI


COMUNICAT din 02.02.2011    În atentia celor care au primit citatii pentru termenele din 6.12.2010 si 10.01.2011 la Tribunalul Bucuresti, precum si a tuturor celorlalti care nu figureaza ca admisi la despagubire, pâna în prezent! :

La 20.01.2010, Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta în dosarul 24632/3/2006, rejudecare, cu privire la repunerea în drepturi a celor omisi de pe sentinte, pâna în prezent.
ANPI a prezentat circa 300 de cereri ale unor membrii ai asociatiei care nu figurau pe sentinte, precum si alte 50 de cereri privind repararea unor erori materiale (nume si adrese gresite).
Au fost admise de catre instanta, doar cererile celor 724 persoane, care au fost transmise Tribunalului Bucuresti spre verificare, de catre Înalta Curte de Casatie si Justitie, cu prilejul recursului. Acestor persoane le-a fost admis recursul introdus prin ANPI in 2009 si au fost admise acum la despagubire de catre Tribunalul Bucuresti.
Tribunalul Bucuresti a refuzat sa judece si celelalte cereri ale persoanelor care nu fusesera citate, dar se aflau în aceeasi situatie. Având în vedere ca sentinta nu este înca motivata, nu cunoastem motivele respingerii acestor cereri. Când le vom cunoaste, vom motiva apelul pe care l-am introdus imediat pe data de 28.01.2011, încercând sa convingem Curtea de Apel de injustetea situatiei în care se gasesc cei respinsi.
Atragem atentia celor respinsi acum si probabil, foarte nemultumiti de situatie, ca, daca nu vom rezolva situatia in tara, aceasta se va rezolva cu siguranta la CEDO. Toti cei aflati in aceeasi situatie, trebuie sa ne sesizeze in continuare asupra situatiei si sa ne trimita actele doveditoare pe care le-am indicat mai jos.
Mentionam ca apelul va avea loc cam peste 2-3 luni, iar cei interesati de introducerea unei cereri la apel, trebuie sa urmareasca atent ce vom comunica in perioada urmatoare.
Apelul pe care l-a introdus ANPI, in mod generic, pe 28.01.2011, trebuie confirmat prin cererile personale ale fiecarui investitor interesat. De aceea, punem la dispozitie pentru toti cei neadmisi la despagubire, pana in prezent, un formular de apel pe care trebuie sa il descarcati, sa il completati si sa ni-l expediati. Pentru cei care ne-au trimis acte pentru termenele din 6.12.2010 si 10.01.2011 nu mai trebuie alte acte, ci doar formularul de apel. Numai pentru cei omisi, care nu au trimis acte pentru Tribunalul Bucuresti in decembrie 2010 – ianuarie 2011, cererea trebuie insotita de aceleasi acte doveditoare, precum cele indicate in comunicatul din 29.10.2010, adica:

- Bon de la politie care dovedeste numarul de inregistrare al plangerii depuse la politie in iunie 2000 pentru FNI

- Citatii numai de la Tribunalul Bucuresti din martie 2005 sau august-septembrie 2006

- Adeverinta pe care o solicitati in prezent la politie din care sa rezulte numarul de inregistrare al plangerii depuse la politie in iunie 2000 pentru FNI

- Copie de buletin

- Copie dupa carnet

Din acest moment, incepem sa strangem actele pentru acest apel si ii rugam pe toti cei interesati sa se grabeasca. Toti cei care nu au bon de inregistrare la politie, primit in 2000, trebuie sa se pregateasca cu adeverintele luate acum de la politie. Urmatoarele doua luni pana la inceperea apelului, pot fi folosite pentru obtinerea acestor adeverinte.

Anexam Minuta sentintei penale numarul 38/20.01.2011 a Tribunalului Bucuresti, astfel incat fiecare dintre cei care au facut cereri la instanta sa poata sa verifice solutia care i-a fost data de catre instanta.

Pentru a prelua fisierele, clic aici : ( Formular de apel rejudecare.doc ) - si aici : ( Minuta TB FNI 20-01-2011.doc )

Nicolaevici Mihail Paris
Presedinte ANPI


COMUNICAT din 13.01.2011    In atentia celor care nu figureaza pe sentinte, desi au depus plangere in 2000 la Politie, precum si a celor care au fost citati la Tribunalul Bucuresti in 06.12.2010 si 10.01.2011 :

Informam investitorii ca pe 10.01.2011 s-a judecat la Tribunalul Bucuresti procesul de repunere in drepturi a celor omisi de pe sentintele din dosarul 24632/3/2006, adica dosarul penal FNI. S-au pus concluzii, iar instanta a ramas in pronuntare pentru data de 20.01.2011.
Dupa 03.01.2011, o parte din membrii asociatiei care se judecau in acest dosar au primit prin posta un plic voluminos continind incheierea din data de 06.12.2010, avand deasupra o adresa prin care li se solicita acceptul de a fi reprezentati de catre un avocat din oficiu. Rugam toti membrii asociatiei care au primit o astfel de comunicare sa ne-o aduca personal sau sa ne-o trimita prin posta, impreuna cu plicul cu care a fost trimisa.
Speram ca toti membrii ANPI sa fie admisi la despagubire. In caz contrar, pentru cei respinsi si de data aceasta, va mai exista si solutia de a fi admisi la apelul si recursul din acest dosar, care vor avea loc tot in cursul acestui an.De aceea, membrii ANPI trebuie sa urmareasca atent comunicatele noastre viitoare si sa ia legatura cu ANPI de indata ce primesc orice citatie sau comunicare de la Instanta.
Atragem inca o data atentia tuturor membrilor ANPI, ca si oricarui alt investitor, ca trebuie sa verifice daca figureaza pe sentintele indicate de noi in comunicatul din 17.10.2010. De baza este sentinta Tribunalului, aflata la adresa www.tmb.ro, dar este util sa fie verificata si lista celor admisi la apelul din 2008, daca au facut apel prin ANPI.
Cei aproape 100.000 care inca au fost admisi la despagubire, trebuie sa detina bonurile de inregistrare a plangerilor depuse la Politie in 2000 sau citatiile din 2005 sau 2006 primite de la Tribunalul Bucuresti. In cazul in care nu mai au dovezile de mai sus, acestia trebuie sa se pregateasca cu adeverinte solicitate in prezent de la Inspectoratele Judetene de Politie. Facem cunoscut ca putem sprijini investitorii din Prahova si Dolj sa obtina mai usor aceste adeverinte, daca ni se adreseaza. Sunt si alte zone precum cele din Bucuresti sau unele judete, unde avem mari probleme cu obtinerea acestor adeverinte, deoarece Politia refuza sa caute in arhive si sa elibereze aceste adeverinte. Vom vedea ce solutii se vor putea gasi in viitor pentru astfel de cazuri.
Toti membrii ANPI care nu se regasesc pe sentinta sau care nu au posibilitati sa se verifice singuri, sunt rugati sa ia legatura cu ANPI pentru rezolvarea acestor situatii.
Reamintim si faptul ca cererile de admitere la despagubire care nu vor fi solutionate in tara, vor transmise la CEDO Strasbourg si avem convingerea ca vor fi solutionate acolo.


Nicolaevici Mihail Paris
Presedinte ANPIPrima pagină | Formulare | Contact