A.N.P.I.  
  Asociatia Natională pentru Protectia Investitorilor

Prima pagină
Despre ANPI
Activitate
Statut

Activitate

   Asociatia Natională pentru Protectia Investitorilor (ANPI) a luat fiintă în iulie 1996, unul din scopurile principale ale înfiintării asociatiei fiind protectia micilor investitori, fie actionari la societăti comerciale, fie investitori la fondurile mutuale.

   În cei peste 5 ani de existentă, asociatia a initiat numeroase actiuni în justitie pentru protejarea acestora, un succes deosebit fiind înregistrat împotriva Băncii Comerciale "Ion Tiriac", care a fost obligată să restituie, la circa 6000 de mici actionari, actiuni în valoare de peste 59 miliarde lei. Succese partiale am mai obtinut si în cadrul luptei pentru rezolvarea situatiei de la FMOA, precum si in cazurile FNI si FNA.

   În data de 14.09.2001, ANPI a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg cu o plângere în legătură cu transformarea ilegală a fondului deschis de investitii FMOA în fond închis cu capital de risc cu denumirea FOA.

   Printre membrii asociatiei se află si investitori FNI pentru interesele cărora ANPI a intervenit în procesul dintre CEC si SOV INVEST pe tema contractului de fidejusiune/cautiune. Dupa cum se stie, instantele de judecata au hotarat in mod definitiv si irevocabil ca acest contract este valabil.

   În vederea recuperării prejudiciului de la FNI, asociatia noastră a avut în vedere si alte actiuni în justitie, in primul rand pentru a permite investitorilor să cunoască amănuntit situatia fondului, respectiv portofoliul si arhiva. Deoarece aceste demersuri ale noastre au fost respinse la toate nivelele de judecată din România, ne-am adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) cu o nouă sesizare privind încălcarea art.6 al Conventiei, care se referă la dreptul la o judecată echitabilă.Prima pagină | Activitate | Statut


©2007 ANPI